De samenwerkende overheden in de Energieregio Rotterdam Den Haag hebben op 7 oktober 2024 de ‘Notitie Reikwijdte en Detailniveau’ (NRD) openbaar gemaakt. Hier kunt u op reageren. Dit heet het indienen van een zienswijze. Uw zienswijze moet vóór 16 november 2024 bij ons binnen zijn. Wat de NRD is en hoe u kunt reageren leest u hieronder.
Inleiding
In Nederland bestaan veel wetten en regels over de ruimte waarin mensen wonen, werken en ontspannen. Vanaf 1 januari 2024 staan de regels samen in een nieuwe wet: de Omgevingswet. De regels gaan over wat buiten is te zien, te horen en te ruiken.
Om te werken met de Omgevingswet kunnen overheden verschillende hulpmiddelen gebruiken. Die noemen we ook wel instrumenten. Eén van de instrumenten is de milieueffectrapportage (mer).
Wat is een milieueffectrapportage (mer) en een milieueffectrapport (MER)?
Een mer onderzoekt de milieugevolgen van een plan of project voordat de overheid een besluit neemt. Een mer is belangrijk omdat het inzicht geeft in hoe de plannen en de projecten van invloed kunnen zijn op het milieu. Of het nu gaat om nieuwe wegen, een energiecentrale, een bedrijventerrein, of een plek voor windturbines, een mer helpt ons om te begrijpen wat de gevolgen kunnen zijn.
Uiteindelijk komen de resultaten van het mer-proces in een document; het milieueffectrapport (MER). Dan schrijven we ‘MER’ met hoofdletters. Als we het hebben over het proces dan noemen we dit milieueffectrapportage (mer). Dan schrijven we ‘mer’ met kleine letters. Een MER voor een RES wordt ook wel een plan-MER genoemd. Een MER voor een vergunning voor één windpark wordt ook wel een project-MER genoemd.
Het proces en de NRD
De mer is een proces dat bestaat uit meerdere stappen. Sommige van de stappen zijn verplicht. De Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) is de eerste stap. Hierin staat:
- Wat er allemaal bekeken gaat worden voor op de opwekking van zonne- en windenergie (reikwijdte);
- Welke gebieden, welke alternatieven en welke milieuaspecten worden onderzocht;
- Hoe uitgebreid en op welke manier het wordt onderzocht (detailniveau).
U mag nu laten weten wat u van de NRD vindt, met een zienswijze. Uw zienswijze moet vóór 16 november 2024 bij RES Rotterdam Den Haag binnen zijn. Dat doet u via het formulier op de website van RES Rotterdam Den Haag.
Waarom een mer?
In Nederland gaan we over op duurzame energie. Voor deze overstap worden plannen gemaakt en samengewerkt. Dat doen we in Nederland in energieregio’s. Hier werken gemeenten, de provincie, waterschappen en netbeheerders samen aan de Regionale Energiestrategie (RES). Dat doen we ook in de regio Rotterdam-Den Haag. De regionale keuzes voor het opwekken van duurzame energie schreven we op in de RES 1.0.
De RES is een ‘programma’ van de overheid. Voor een programma kan een wettelijke plicht gelden om een mer-procedure te doorlopen. Daarom heeft de groep bestuurders van onze regio (het Bestuurlijk Netwerk Energie) ingestemd met het maken van een plan-MER en de bijbehorende mer-procedure voor de RES. Een overzicht van de overheden die samenwerken in de RES-regio Rotterdam Den Haag kunt u nalezen.
Het doel
Het doel van het onderzoek is om inzicht te krijgen in de milieueffecten van de verschillende alternatieven voor de opwekking van energie uit zon en wind.
Wat komt erin te staan?
Het rapport (MER) laat zien wat de effecten zijn op het milieu als er veel zonne- en windenergie in de regio komt. Het is een onafhankelijk onderzoek, zonder invloed van politieke en maatschappelijke meningen. Met deze informatie kunnen gemeenten nadenken, beslissen en uitleggen waar ze zonnepanelen en windmolens willen plaatsen. Gemeenten gebruiken ook andere informatie om die keuzes te maken, zoals wat inwoners en bedrijven vinden en de mogelijkheden van het stroomnet.
Wanneer is het plan-MER klaar?
Begin 2025 gaan we verder met het onderzoek. Eind 2025 of begin 2026 wordt het afgerond. Dan krijgt iedereen weer de kans om officieel te reageren. Dan zal het gaan over de inhoud van het onderzoek.
Reageren op de NRD
Uw zienswijze indienen kan via een formulier op de website van RES Rotterdam Den Haag. Dat kan via het tekstveld in het formulier, of door een bijlage te sturen. U kunt de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) downloaden.
Tot wanneer?
Uw zienswijze moet vóór 16 november 2024 bij RES Rotterdam Den Haag binnen zijn.
Wat gebeurt er met uw reactie?
Alle zienswijzen worden door RES Rotterdam Den Haag gelezen. U krijgt geen persoonlijk bericht. Zij geven in één keer antwoord op alle zienswijzen via een zienswijzennota. De NRD is het vertrekpunt voor het plan-MER. Een extern adviesbureau stelt het plan-MER op.
Contact
Heeft u vragen of heeft u hulp nodig?
Neem contact met RES Rotterdam Den Haag op via: contact@resrotterdamdenhaag.nl.