Skip to content

Het eerste Jongerenrestaurant van Nederland gaat van start in Wassenaar – Vóór en dóór jongeren

15 oktober 20243 minute read

Er zijn in Nederland 74.320 horeca-vestigingen, maar er is niet één jongerenrestaurant.

Jongeren met een kleine beurs, met welke achtergrond dan ook, kunnen zich aanmelden voor een lekkere, gezonde en gratis maaltijd gemaakt door jongeren die naar Nederland zijn gevlucht. Voordat ze aan tafel gaan zijn er leerzame workshops, voor wie zijn talenten wil ontwikkelen. Een groepje vrijwillige jongeren runt het restaurant en doet werkervaring op.

Burgemeester Leendert de Lange van Wassenaar: “Het is een prachtig initiatief dat jongeren samenbrengt. Door de samenwerking ontstaat er een verbinding tussen jongeren van het Asielzoekerscentrum (AZC) in Wassenaar en jongeren uit Wassenaar, en dat is waardevol. Het is mooi dat er contact komt door samen te koken en samen te eten. Ik moedig het Jongerenrestaurant van harte aan en hoop dat veel jongeren er gebruik van maken”. Met ingang van 11 november is restaurant Me Gusta in Wassenaar om de week speciaal open voor jongeren tussen 15 en 25 jaar.

Initiatiefnemer

Emir. Fotocredit: PR

Emir (20 jaar) vluchtte op zijn 15e als alleenstaande vluchteling uit Afghanistan en kwam in het AZC in Wassenaar terecht. Als analfabeet leerde hij snel Nederlands, volgde een MBO-opleiding en ging werken voor sociale projecten van Stichting WESP. Hij zag al snel dat veel jongeren in Nederland behoefte hebben aan ontmoeting met leeftijdgenoten. Niet alleen jongeren zoals hij, maar ook scholieren en studenten die door Corona vaker geïsoleerd zijn geraakt.

Samen aan tafel voor een betere toekomst

Emir liet onderzoek doen onder 150 jongeren over het concept. Met steun van fondsen en ondernemers startte een proefjaar in vier pop-up restaurants. Emir: “Lekker eten maakt ons warm, het verbindt. We zijn allemaal sterk geworden door omstandigheden. We helpen elkaar omdat we elkaar begrijpen en weten wat we nodig hebben om verder te komen in het leven. Dat kan je het beste samen aan tafel doen, toch?”

Kaynaat (21, uit jeugdzorg): “Uitvallers uit het onderwijs gaan vaker naar school als ze met ons hebben meegedaan, en ze presteren beter. Ze worden voorbereid op de arbeidsmarkt en ze vinden vaker een bijbaan, stage of werk. Ze hebben meer kennis over gezond eten en budgetteren.”

Bangin (18, als alleenstaande gevlucht uit Syrië, ook nieuwkomer in Wassenaar) vult aan: “Voordat we samen aan tafel gaan, praten we met elkaar en in workshops ontdekken we onze talenten. We horen terug: we krijgen life skills mee! We communiceren makkelijker en zijn gemotiveerder. Je ziet gewoon dat jongeren erop vooruitgaan. Lichamelijk en ook mentaal.”

Gemeenschap en samenwerking

Sana (20, als alleenstaande op haar elfde gevlucht uit Syrië) vertelt: “Jongeren hebben een gemeenschap nodig om gezond op te groeien en mee te doen in de maatschappij. Er is nu al steun van de gemeente, jongerenwerk, Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), bedrijven, fondsen en de Wassenaarse bevolking. Zo willen we komend jaar 1.500 maaltijden verstrekken en honderd vrijwilligers opleiden die werken in het restaurant. We gaan gastsprekers uitnodigen en tafelgenoten die hun levenservaring met ons delen. We organiseren cultuuravonden met optredens en muziek.”

Emir voegt toe: “Ik wil dat er overal in Nederland jongerenrestaurants komen, voor en door jongeren.”
Wat verwacht Emir van deze eerste, bescheiden stap? “Je moet groot denken en klein beginnen, zeg ik altijd.”

Tags

JongerenJongerenrestaurantVoor en door jongerenWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top