Skip to content
V.l.n.r.: Wethouders Wim Koetsier (Wassenaar) en Gerard Mostert (Katwijk), gedeputeerde Berend Potjer (provincie Zuid-Holland), programmadirecteur Martijn van Berkel (Rijksvastgoedbedrijf) en Hans Schouffoer (hoogheemraad Rijnland). Fotocredit: Rijksvastgoedbedrijf

Meer ruimte voor natuur en water in de Groene Zone; Natuurontwikkeling in de Zuidrand van Katwijk en de Noordrand van Wassenaar

15 november 20243 minute read

De Groene Zone biedt straks meer ruimte voor natuur. De partners in het gebied (Gemeente Wassenaar, Gemeente Katwijk, Provincie Zuid-Holland, Rijksvastgoedbedrijf, Hoogheemraadschap van Rijnland) gaan de Zuidrand van Katwijk en de Noordrand van Wassenaar, het gebied tussen Lentevreugd en het Valkenburgse Meer, ecologisch en klimaatrobuust inrichten. De vele opgaven in het gebied maken een gezamenlijke aanpak vanzelfsprekend. Vandaar dat de partners de handen ineenslaan en de natuur in fasen ontwikkelen.

De eerste fase van deze natuurontwikkeling is de inrichting van het weidevogelgebied. Dit vogelgebied moet klaar zijn voor het broedseizoen. Daarna wordt er gewerkt aan de aanleg van de ecologische verbinding en een natuurlijke overgang naar de woonwijk Valkenhorst. Deze projecten worden in samenhang met elkaar voorbereid en uitgevoerd.

Zo wordt de Noordrand van Wassenaar een robuust ecologisch en klimaatadaptief gebied. Dit houdt in dat er sloten gegraven worden en het grondwaterpeil verhoogd wordt om het gebied aantrekkelijk te maken voor weidevogels. Het oude slotenpatroon, dat voor de aanleg van het vliegkamp Valkenburg aanwezig was, wordt in ere hersteld. Ook wordt een brede watergang gegraven; een verwijzing naar de lange en brede landingsbaan die hier gelegen heeft. Wim Koetsier, wethouder Ruimte, Duurzaamheid en Mobiliteit: ‘Wassenaar heeft altijd al een groen karakter gehad en ook in de toekomst willen wij ervoor zorgen dat te midden van de oprukkende verstedelijking er voldoende groen en natuur blijft om te ontspannen en te recreëren.’

Natuurlijke snelweg voor dieren

In de tweede fase van de natuurontwikkeling wordt het Rijksmonument Tankgracht, een oude verdedigingslinie uit de Tweede Wereldoorlog, in ere hersteld. Langs deze gracht komt een ecologische verbinding tussen Lentevreugd en het Valkenburgse Meer als onderdeel van een ‘natuurlijke snelweg’ tussen de duinen en het Groene Hart. Deze ecologische verbinding is daarom van groot belang voor de hele regio. Er wordt een nieuw leefklimaat voor flora en fauna gemaakt, zoals voor de kleine vuurvlinder, oranjetip, snoek en de kroeskarper. Tussen de nieuw te ontwikkelen woonwijk Valkenhorst en de Tankgracht wordt struikgewas en een bos aangeplant voor de boommarter, eekhoorn en verschillende vleermuizen.

Planning

De natuurontwikkeling gebeurt in verschillende fases. De eerste fase, waarin de voormalige landingsbaan en omgeving wordt aangepakt, is al in uitvoering. Tot het einde van het jaar worden de sloten gegraven en de velden geschikt gemaakt voor de weidevogels. Deze werkzaamheden zijn voor het aankomende broedseizoen afgerond. Het doortrekken van de Tankgracht en de natuurontwikkeling achter deze watergang zal na het broedseizoen van 2025 gebeuren.

In de laatste fase worden langs het bestaande bos, ook wel het Bunkerbos genoemd, poeltjes en moeras aangelegd zodat de insecten en zoogdieren makkelijker het Valkenburgse Meer kunnen bereiken. Deze werkzaamheden staan gepland in het najaar van 2026.

Samen aan het werk

Deze natuurontwikkeling in de Groene Zone, de Zuidrand van Katwijk en de Noordrand van Wassenaar, komt tot stand in nauwe samenwerking met het Rijksvastgoedbedrijf, dat eigenaar is van de gronden. De Provincie Zuid-Holland heeft subsidiegeld beschikbaar gesteld voor de aanleg van de ecologische verbinding. Het Hoogheemraadschap van Rijnland bereikt mede door deze natuurontwikkeling haar doelstellingen uit de Kaderrichtlijn Water.

Tags

GemeenteGroene ZoneNatuurontwikkelingWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top