Gisterochtend kon in het Rijnlands Lyceum in Wassenaar de zonneauto Nuna 13 van het Brunel Solar Team worden bewonderd. Deze auto is het product van achttien studenten van de TU Delft. In augustus 2025 doen ze met Nuna 13 in Australië mee aan de Bridgestone World Solar Challenge. De studenten zetten meer dan een jaar alles opzij om aan hun auto te werken. Annefloor d’Ancona, oud-leerlinge van het Rijnlands Lyceum, is één van hen.
Terug naar waar het begon
Annefloor’s liefde voor techniek begon al tijdens haar schooltijd. “Ik was altijd nieuwsgierig en dol op ontwerpen. Op het Rijnlands Lyceum kreeg ik de ruimte om mijn creativiteit te combineren met techniek,” vertelt ze enthousiast. Na het behalen van haar diploma in 2019 koos ze voor de studie Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft. Nu heeft ze haar bachelor afgerond en richt ze zich een jaar volledig op de Nuna 13.
Samen met haar teamgenoot Merijn Kroon, eveneens oud-leerling van een school in Amstelveen, gaf ze een presentatie over de zonneauto en de technologie erachter. “Het was heel bijzonder om terug te zijn en te laten zien wat ik nu doe. Hopelijk hebben we kinderen kunnen inspireren om ook de techniek in te gaan,” vertelt ze.
Innovatie en avontuur
Annefloor en haar team werken keihard aan het ‘race-klaar’ maken van de auto voor de Bridgestone World Solar Challenge in Australië. Dit betekent 3000 kilometer racen op alleen zonne-energie. “Het ontwerpen en bouwen van de auto is een enorm proces. Elk detail telt, en we testen alles grondig om zo efficiënt mogelijk te zijn,” legt ze uit.
Haar betrokkenheid bij het Solar-team begon op aandringen van een vriend die al onderdeel was van het project. “Hij zei dat ik het ook moest doen, omdat het zo gaaf is,” vertelt Anne-Floor. Binnen het team neemt zij de rol van Public Relations op zich, waarbij ze het verhaal achter de zonneauto naar buiten brengt en mensen inspireert. “We willen niet alleen partners aantrekken, maar iederéén in Nederland laten zien dat rijden op zonne-energie echt mogelijk is.”
Annefloor combineert haar studieachtergrond met een missie om impact te maken. “Het is spannend om betrokken te zijn bij iets dat niet alleen technisch innovatief is, maar ook bijdraagt aan een duurzamere toekomst.” Hoewel haar taak voornamelijk buiten de technische aspecten ligt, weet Anne-Floor haar creatieve blik in te zetten om het team vooruit te helpen. “Bij industrieel ontwerpen leer je breed kijken naar wie je doelgroep is, en dat pas ik ook hier toe. Het draait allemaal om het verbinden van mensen met onze visie.”
Met de race in Australië voor de deur en een master Industrieel Ontwerpen in het vooruitzicht, blijft Anne-Floor een drijvende kracht achter de innovatieve initiatieven van haar team. “Het mooiste is om te zien hoe we samen iets bouwen dat groter is dan onszelf. Dat is waar ik echt energie van krijg.”