Op woensdag 18 december reikte burgemeester Leendert de Lange de gemeentelijke legpenning uit aan Peter Knijnenburg. De uitreiking vond rond 13.00 uur plaats tijdens de kerstbijeenkomst van de Katholieke Bond van Ouderen in de kantine van Blauw Zwart.
Peter Knijnenburg
De heer Knijnenburg is in 1945 geboren in de Berkheistraat in Wassenaar, groeide op in de ‘rooie buurt’ en kan getypeerd worden als een ‘Wassenaarder in hart en nieren’. Vanaf 1976 is hij bestuurlijk actief geweest als secretaris bij toneelvereniging Mimicri en Dialoog, de YMCA, voorzitter van de bewonerscommissie Molenaar en ruim 25 jaar in de rol van hoofdpiet bij de intocht van Sint Nicolaas. Daarnaast ruim 15 jaar als secretaris en vanaf 2012 als voorzitter van de Katholieke Bond van Ouderen (KBO). Daar is hij in 2023 mee gestopt, maar als lid is hij nog steeds actief met het schrijven van onder andere persberichten, columns in Wassenaar Plus en het verzorgen van de PR voor de KBO.
Politiek
De heer Knijnenburg was mede-oprichter van Hart voor Wassenaar. Bij de verkiezingen in 2014 kreeg hij met voorkeursstemmen een plek in de gemeenteraad, maar gunde zijn plek aan een jonger iemand. Zes jaar was hij secretaris van deze partij, het collectieve geheugen, en schreef vele teksten.
Boeken
Naast de vele vrijwilligersfuncties is de heer Knijnenburg ook auteur van een aantal boeken.
Het laatste boek dat de heer Knijnenburg heeft geschreven is: Peep … uit de rode buurt, de buurt waar hij opgroeide. Daarnaast schreef hij Mijn stoma en ik, 25 jaar uit het boek van Piet, Sinterklaasgeheimen, De rooie buurt, zoals het was in de jaren 50/60 en Toen hun jeugd stopte, een boek over Wassenaarders in de Tweede Wereldoorlog. Met het schrijven van deze boeken heeft hij bijgedragen aan het bewaren van het ‘collectieve’ geheugen en het culturele erfgoed van Wassenaar.
Blijk van waardering
In 2010 werd de heer Knijnenburg benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Ook hierna is de heer Knijnenburg niet gestopt en heeft zich nog bijna dagelijks op vele vlakken ingezet voor de Wassenaarse gemeenschap. Het is aan zijn onvermoeibare inzet te danken dat er een park vernoemd werd naar de Wassenaarse verzetsstrijder, Geesbert van Barneveld en dat de verzetsstrijder de Yad Vashem werd toegekend. Voor zijn vele verdiensten voor de Wassenaarse gemeenschap is de lokale blijk van waardering, de gemeentelijke legpenning, een welverdiende onderscheiding.
‘Vrijwillig is zeker niet vrijblijvend. Peter Knijnenburg heeft in de afgelopen tientallen jaren laten zien dat je met volharding en toewijding heel veel kunt bereiken. Met de pen, aan de bestuurstafel of als initiator heeft hij het verschil gemaakt voor heel veel mensen in Wassenaar. De gemeentelijke legpenning is dan ook een maatschappelijke blijk van waardering voor de jarenlange inzet voor ons mooie dorp’, aldus burgemeester Leendert de Lange.