In ons duingebied Meijendel bij Wassenaar is een otter ontdekt. Op 12 december werden sporen van dit dier aangetroffen in een afgesloten deel van dit Natura2000-gebied
In ons duingebied Meijendel bij Wassenaar is een otter ontdekt. Op 12 december werden sporen van dit dier aangetroffen in een afgesloten deel van dit Natura2000-gebied. De prenten en karakteristieke ‘spraints’ – de uitwerpselen waarmee otters hun territorium markeren – wezen erop dat het om een otter ging. Om de waarneming te bevestigen, plaatste onze duinwachters cameravallen. Met succes: de eerste otter in de kustduinen van het vasteland is vastgelegd op beeld, zwemmend in een van de infiltratieplassen.
De otter was ooit een vertrouwd gezicht in waterrijk Nederland. Decennialange vervuiling, jacht en de kanalisering van rivieren maakten echter een einde aan de populatie. In 1988 werd het dier officieel uitgestorven verklaard. Sinds 2002 keert de otter voorzichtig terug, dankzij een ambitieus herintroductieproject in Nationaal Park Weerribben-Wieden. Inmiddels zijn verspreidingsgebieden zoals de Nieuwkoopse Plassen een thuis voor deze schuwe nachtelijke roofdieren.
Een indicator van natuurherstel
Otters zijn indicatorsoorten: hun aanwezigheid wijst op een gezonde ecologie van het duingebied en uitstekende kwaliteit van het water. Dunea waarborgt de kwaliteit van dit toekomstige drinkwater zorgvuldig door het rivierwater eerst voor te zuiveren voordat het in de duinen wordt gebracht. Otters gedijen alleen in gebieden met voldoende voedsel, oevervegetatie en schuilplekken. Specialist Fauna van Dunea, Niek Albers: “Eigenlijk is dit het mooiste wat je als natuurgebied kan overkomen. We stellen hoge eisen aan onze natuur, en we zien dat nu terug in de komst van de otter.”
Faunapassages
Hoewel het leefgebied van de otter zich uitbreidt, blijft bescherming van migratieroutes een aandachtspunt. Infrastructuur zoals faunapassages is cruciaal om versnippering van leefgebieden tegen te gaan. Albers: “de vraag is nu of de otter zich blijvend zal vestigen in Meijendel. De komst van de otter benadrukt wel hoe belangrijk het is dat Meijendel verbonden is met de omgeving. Dit geldt uiteraard niet alleen voor de otter, maar ook voor andere diersoorten die afhankelijk zijn van verbonden ecosystemen. Daarom blijven we ons, samen met de partners van Nationaal Park Hollandse Duinen, inzetten voor het beter verbinden van onze duingebieden met bijvoorbeeld het Groene Hart.”
Hoe deze otter in Meijendel terechtkwam, wordt nu onderzocht met DNA-analyse van de spraints. Met behulp van camera’s worden de duinen bovendien nauwlettend in de gaten gehouden.