Skip to content
Fotocredit: Belasting & Douane Museum

Online tentoonstelling ‘Goed/Fout’ in Belasting & Douanemuseum (met video)

29 december 20242 minute read

De online tentoonstelling “GOED / FOUT, naoorlogse afrekening” van het Belasting & Douane Museum geeft op bijzondere wijze inzicht in de vermogensonteigening van landverraders en tot vijand verklaarde onderdanen. Uitgangspunt van het Nederlandse overheidsbeleid was dat oorlogsslachtoffers en hun nabestaanden moesten terugkrijgen wat hen was ontnomen. En de vijand moest daarvoor betalen.

Centraal staan de verhalen van drie groepen mensen die in aanraking kwamen met het Nederlands Beheersinstituut (NBI): tot vijand verklaarde onderdanen, vermeende landverraders en (nabestaanden van) ‘afwezigen’. Verhalen gereconstrueerd uit de NBI-beheerdossiers, die je kunnen verbijsteren en raken. Eén van die verhalen betreft Jan Vogels.

Goed/Fout; naoorlogse afrekening

Jan Vogels, socialist in de jaren ’20, werd nationaalsocialist in de jaren ’30. Hij sloot zich aan bij de NSB en werd na de oorlog opgepakt en geïnterneerd in Kamp Duindorp. Zijn bezittingen werden door het NBI in beslag zijn genomen, behalve de huisjes aan het Tuinpad in Wassenaar. Die hield hij uit handen van het NBI door ze tijdelijk aan zijn ‘niet-foute’ zoon Ben te verkopen.

Zijn verhaal over zijn nazi sympathieën en hoe het hem en zijn familie is vergaan na de oorlog, wordt verteld vanuit het perspectief van zoon Ben. Harry Vogels, zoon van Ben, heeft over zijn grootvader Jan en de bewogen familiegeschiedenis een boek geschreven, getiteld: “Schaamte en trots in Wassenaar”.

Bron: Belasting & Douane Museum

Videocredit: Belasting & Douane Museum

Tags

Belasting & Douane MuseumGoed / FoutJan VogelsNaoorlogse afrekeningOnline TentoonstellingWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top