Skip to content

Democratie in Wassenaar (1)

De Vrienden van Wassenaar
24 januari 20252 minute read

In deze tijden waarin internationaal het politieke stelsel van ‘liberale democratie’ onder druk staat, is het goed ons af te vragen wat er zoal gedaan kan worden om te voorkomen dat we straks, misschien ongemerkt, zijn afgegleden naar bepaalde vormen van autoritarisme. De discussie daarover op nationaal niveau laten wij als Vrienden graag aan anderen over, maar over democratie in ons dorp hebben wij wel een paar opmerkingen te maken. Een sterke en veerkrachtige gemeentelijke democratie gefundeerd op betrokken burgers komt niet zomaar aanwaaien. Daarvoor is in de eerste plaats nodig een serieus, toegankelijk en transparant bestuur. En laten we eerlijk zijn. Daarvan is niet altijd sprake. Maar er gloort hoop.

Zo werd er vorige week in de Paauw gesproken over de wijze waarop het dalende opkomstcijfer bij gemeentelijke verkiezingen in Wassenaar kan worden gekeerd. Met andere woorden hoe kan de politiek de betrokkenheid van de burger vergroten? Verschillende maatregelen passeerden de revue zoals advertenties in de Wassenaarse Krant en door de Vrienden georganiseerde verkiezingsdebatten. Ook werd door sommigen de hand in eigen boezen gestoken en erkend dat het slechte imago van de politiek ook iets te maken heeft met ‘houding en gedrag’. Het besef dat er iets gedaan moet worden is prijzenswaardig. Volgende week in de raadsvergadering krijgen de gemeenteraadsleden de kans om in gezamenlijkheid een paar stappen in de goede richting te zetten.

Openheid en benaderbaarheid van politieke ambtsdragers is belangrijk voor een ‘levende’ democratie. Wat dat betreft is het prettig om in een dorp te wonen, waar de ‘lijntjes kort’ zijn. Het kost niet veel moeite om met de burgemeester en wethouders afspraken te maken. Ook de aanwezigheid van bestuurders bij bijeenkomsten van de Vrienden waar op een respectvolle wijze tussen zaal en bestuurder een dialoog plaatsvindt is van belang voor een goede relatie met de politiek. Essentieel is wel dat de overleggen tussen burger en bestuurder concreet iets opleveren.

Wat dat betreft hebben de Vrienden een prijzenswaardig voorbeeld van hoe het zou moeten: wethouder Koetsier die in de adviesraad van de Vrienden de buurtverenigingen opriep om met een lijst met kleine ergernissen in de openbare ruimte te komen, die hij en zijn team vervolgens gaan aanpakken. Vorige week heeft u in de media kunnen lezen dat de Vrienden de verzamelde lijst aan de wethouder aanboden.

Of een burgerberaad, belangenverenigingen en een referendum noodzakelijke instrumenten zijn voor een gemeentelijke democratie is onderwerp voor een andere keer.

Tags

ColumnDe Vrienden van WassenaarWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top