Het was gisteravond dringen in de kerkzaal van de Vrijzinnigen NPB aan de Lange Kerkdam. Daar organiseerde de Historische Vereniging Oud Wassenaer een lezing over de Atlantikwall. Er moesten extra stoelen aan te pas komen om de meeste aanwezigen een plek te geven. De lezing, ingeleid door burgemeester Leendert de Lange en verzorgd door onderzoeker en publicist Kees Neisingh (generaal-majoor buiten dienst), bood een mooi inzicht in de geschiedenis en impact van de Atlantikwall in Wassenaar en omstreken.
Erfgoed van beton en bezinning
Burgemeester De Lange trapte gisteravond af met een inleiding. Hij onderstreepte het belang van het behoud van dit erfgoed en prees de inzet van erfgoedorganisaties en vrijwilligers die zich inzetten voor de conservering en beleefbaarheid van de Atlantikwall. Naast behoud en beleefbaarheid stipte De Lange nog een ander punt aan. “De Atlantikwall is niet alleen een fysieke herinnering aan de oorlog, maar ook een plek van bezinning,” benadrukte de burgemeester. “Het laat ons nadenken over het verleden en de impact van onvrijheid, en leert ons hoe belangrijk het is om onze vrijheid te koesteren.”
De Atlantikwall in Wassenaar en omgeving
Kees Neisingh nam het publiek vervolgens mee in de geschiedenis van de Duitse verdedigingslinie die zich uitstrekte van Noorwegen tot Spanje. Neisingh toonde zeldzame foto’s en kaartmateriaal van de bunkers, waarvan sommige nog steeds verborgen liggen in de duinen. Hij vertelde over de bouw ervan, de betrokkenheid van Nederlandse aannemers en de arbeidsomstandigheden van de dwangarbeiders. “Deze bouwwerken zijn niet alleen een symbool van onderdrukking, maar ook van de complexiteit van de oorlog,” legde hij uit. “Nederlandse bouwvakkers werkten eraan mee, soms uit dwang, soms uit opportunisme. Het laat zien dat de geschiedenis vaak minder zwart-wit is dan we denken.”
De lezing werd afgesloten met een interactieve vraag- en antwoordsessie, waarin bezoekers hun eigen herinneringen en vragen konden delen. Met deze inspirerende lezing werd eens te meer duidelijk hoe de Atlantikwall nog steeds een onmiskenbare invloed heeft op de omgeving en de collectieve herinnering.
AFGELAST: Zaterdag 25 januari en 22 februari
De Historische Vereniging Oud Wassenaer is niet langer op zoek naar voorwerpen die een beeld geven van wat er zich in Wassenaar tijdens de bezetting en de daaropvolgende bevrijding heeft afgespeeld. Dat is vanwege gewijzigde omstandigheden. De Historische Vereniging Oud Wassenaer had het voornemen om met een tentoonstelling in de vitrines van onze plaatselijke bibliotheek aandacht te besteden aan het bijzondere bevrijdingsjaar 2025 (80 jaar Vrijheid). Deze tentoonstelling gaat niet door.