Deze maand toont het Louwman Museum een zeldzaam hoogtepunt uit de moderne autosportgeschiedenis: de Maserati MC12 Corsa. Een circuitmonster pur sang, waarvan slechts twaalf exemplaren ooit werden gebouwd — en dit specifieke exemplaar is bovendien straatlegaal gemaakt. Een unieke kans om deze indrukwekkende supercar van dichtbij te bewonderen.

Na enkele decennia afwezigheid keerde Maserati in 2004 terug op het circuit met de MC12, speciaal ontwikkeld voor het internationale GT1-kampioenschap. De bolide bleek een schot in de roos: Maserati won zowel in 2004 als 2005 overtuigend. Als eerbetoon aan deze successen ontwikkelde Maserati de MC12 Corsa, een niet-competitieve circuitversie voor klanten en liefhebbers.
De naam MC12 staat voor Maserati Corse en het aantal cilinders: twaalf. De Corsa deelt zijn monocoque met de Ferrari Enzo, maar onderscheidt zich met conventionele portieren en een uitneembaar dakpaneel. Onder de motorkap schuilt een opgevoerde V12, goed voor maar liefst 755 pk. Daarmee is de 5,14 meter lange en 2,10 meter brede supercar een indrukwekkende verschijning — en een brute krachtpatser.
Het ontwerp is van Frank Stephenson, die ook verantwoordelijk was voor onder andere de MINI (2001) en Fiat 500 (2008). Hoewel de Corsa oorspronkelijk niet bedoeld was voor gebruik op de openbare weg, is dit specifieke exemplaar omgebouwd tot straatlegale uitvoering. Theoretisch kun je er dus mee door de McDrive, al zijn de kleine zijramen en de instap niet bepaald praktisch.
De Maserati MC12 bestaat in drie varianten:
-
GT1: De originele racewagen waarvan twaalf exemplaren zijn gebouwd (plus één extra in 2013 uit reserveonderdelen).
-
Stradale: De straatversie voor homologatie, in een oplage van vijftig stuks.
-
Corsa: De circuituitvoering voor klanten, gelimiteerd tot twaalf auto’s.
De MC12 Corsa is dus niet alleen zeldzaam, maar vertelt ook een bijzonder verhaal over Italiaanse passie, techniek en design.
Bewonder deze zeldzame Maserati van wereldklasse.
Bron: Louwman Museum