Skip to content

Monitor Discriminatie 2024: forse stijging meldingen, impact maatschappelijke gebeurtenissen groot

Stichting IDB
29 april 20253 minute read

Het aantal meldingen van discriminatie in de regio Haaglanden en Hollands Midden is in 2024 fors toegenomen. In vergelijking met 2023 steeg het aantal meldingen bij de antidiscriminatievoorzieningen (ADV’s) in deze regio met maar liefst 181%, van 635 naar 1.787 meldingen. Ook de politie registreerde 22% meer discriminatie-incidenten (1.389 in 2024, tegen 1.140 in 2023). In totaal registreerden de ADV’s en politie landelijk samen 3.238 meldingen en signalen. Dit blijkt uit de Monitor Discriminatie 2024, die vandaag is verschenen.

De Monitor Discriminatie 2024 biedt jaarlijks inzicht in de aard en omvang van de geregistreerde ervaren discriminatie binnen de regio’s Haaglanden en Hollands Midden. De cijfers zijn ter beschikking gesteld door politie-Eenheid Den Haag, Stichting iDb, Discriminatie.nl Den Haag en het College voor de Rechten van de Mens. De publicatie verschijnt gelijktijdig met het landelijke rapport Discriminatiecijfers 2024 en andere regionale monitors.

Overeenkomsten en verschillen met landelijke cijfers

 Discriminatie op grond van herkomst/huidskleur was in 2024, evenals in de voorgaande jaren, landelijk de meest geregistreerde discriminatiegrond. Ook meldingen over discriminatie van LHBTIQ+-personen namen toe. Daarnaast worden meldingen over antisemitisme en moslimdiscriminatie weer vaker gedaan dan in 2023. Verder valt op dat er relatief veel meldingen zijn gedaan over discriminatie op niet-wettelijke gronden, zoals de toegankelijkheid van voorzieningen.

In vergelijking met de landelijke cijfers zijn er in Haaglanden en Hollands Midden ook duidelijke verschillen. Zo werden in deze regio’s in 2024 relatief minder meldingen over discriminatie op grond van herkomst/huidskleur en seksuele gerichtheid/identiteit, en juist meer meldingen op niet-wettelijke gronden. Daarnaast zijn er relatief meer incidenten en voorvallen geregistreerd op de maatschappelijke terreinen buurt/wijk, commerciële dienstverlening, horeca/amusement en minder op de maatschappelijke terreinen collectieve voorzieningen en openbare ruimte/publiek domein.

 Grote impact maatschappelijke gebeurtenissen

 De forse stijging van het aantal meldingen, zowel landelijk als lokaal, is deels te verklaren door de lancering van het landelijke meldpunt Discriminatie.nl op 9 januari 2024 in Den Haag. De lancering van dit landelijk meldpunt en de campagne die ter ondersteuning van de lancering is gevoerd, leidden tot een forse toename van het aantal meldingen.

Een opvallende trend in 2024 is de toename van het aantal collectieve meldingen. Zes gebeurtenissen – waaronder mediacontroverses en uitspraken van politici – veroorzaakten veel maatschappelijke beroering en leidden tot 468 meldingen bij Stichting iDb. Deze meldingen geven waardevolle inzichten in gevoelens van onrechtvaardigheid en maatschappelijke onrust.

Volgens Stichting iDb verdienden deze meldingen serieuze aandacht. Termen zoals “bulkmeldingen” en “oneigenlijke meldingen” doen geen recht aan de ernst van de ervaren discriminatie. Veel mensen die melding doen, hebben weinig vertrouwen in instanties vanwege eerdere ervaringen. De meldingen geven waardevolle inzichten in gevoelens van onrechtvaardigheid en het maatschappelijk vertrouwen.

Aanbevelingen Monitor

 Het lijkt alsof de gevolgen van verruwing binnen de samenleving en andere factoren, die een aanjagende werking hebben op polarisering en maatschappelijke onrust, hebben geleid tot een situatie waarbij de gevolgen van discriminatie onvoldoende worden erkend. Uit de toename van het aantal collectieve meldingen, die vaak gebaseerd zijn op een weloverwogen oordeel onder bevolkingsgroepen over ongelijke behandeling, blijkt dat discriminatiebestrijding een brede aanpak vereist.

Stichting iDb benadrukt daarom het belang van collectieve meldingen van discriminatie. Deze meldingen geven een indicatie van het onbehagen, het ongenoegen en de dreigende onrust binnen de samenleving en bieden aanknopingspunten voor beleid om maatschappelijk vertrouwen en het vertrouwen tussen burgers onderling te versterken. Ze kunnen bijdragen aan het versterken van vertrouwen in instituties en de overheid.

Tags

DiscriminatieMonitorStichting IDB
Gerelateerde artikelen
Back To Top