Skip to content
Fotocredit: gemeente Wassenaar

Gemeente Wassenaar en Politie bundelen krachten tegen oplichting en babbeltrucs

22 mei 20253 minute read

Gemeente Wassenaar en de politie Wassenaar hebben samen met het Regionaal Samenwerkingsverband Integrale Veiligheid (RSIV) een reeks informatieve bijeenkomsten georganiseerd. Deze zijn bedoeld voor ouderen en andere geïnteresseerden met als onderwerp digitale criminaliteit en babbeltrucs. De meest recente bijeenkomst vond plaats op woensdag 14 mei in de kantine van sportvereniging Blauw-Zwart en was speciaal gericht op ouderen van stichting de Stille Kracht. Het was een mooie opkomst met 149 ouderen.

Toename digitale criminaliteit

De bijeenkomsten zijn opgezet als antwoord op de groeiende zorg over digitale criminaliteit en het toenemende aantal meldingen van babbeltrucs in Wassenaar. Burgemeester Leendert de Lange onderstreept het belang van deze aanpak: “Door deze toename van digitale criminaliteit en specifiek de hoeveelheid babbeltrucs binnen onze gemeente is er al regelmatig aandacht besteed via de krant, sociale media en de nieuwsbrief. Echter, merken we ook dat het goed is om op basis van praktische informatie, hierover met elkaar in gesprek te gaan. Een voorlichtingsbijeenkomst met de politie en de gemeente – zoals bij Samen22 bij Blauw-Zwart – is dan ook van groot belang. Zo maken wij samen dat inwoners, met oog voor kwetsbare ouderen, zich beter kunnen weren tegen deze vormen van criminaliteit.”

Inhoud bijeenkomsten

Tijdens de bijeenkomst kregen deelnemers op interactieve wijze inzicht in de verschillende vormen van digitale criminaliteit en de risico’s die daaraan verbonden zijn. Er werd specifiek ingezoomd op babbeltrucs – sluwe vormen van oplichting waarbij oplichters met een mooi verhaal proberen binnen te dringen in de woning van slachtoffers. Een inwoner van Wassenaar deelde een aangrijpend ervaringsverhaal. Dat zorgde voor veel herkenning en bewustwording onder de aanwezigen ouderen.

Wethouder Sociaal Domein, Ritske Bloemendaal benadrukte het belang van deze bijeenkomsten: “Het is belangrijk dat ouderen zich veilig voelen in hun eigen huis. Deze bijeenkomsten helpen hen om beter te begrijpen wat babbeltrucs en digitale oplichting zijn. Zo kunnen ze zichzelf beter beschermen. Ook praten mensen er in huis en buitenshuis over door, en dat is goed. Samen zorgen we voor een sterke en veilige buurt.”

Mensen bewust maken van de risico’s

Ook teamchef van politie Wassenaar, Rik Lemmens, ziet een duidelijk resultaat van de samenwerking: “Door mensen bewust te maken van risico’s, maken we Wassenaar samen veiliger.  Ik word door wijkagenten geïnformeerd en zie dat het echt om de hoek gebeurt. Het is goed dat we deze boodschap kunnen overbrengen. We horen ook terug van kinderen dat hun ouders of grootouders er thuis over vertellen. Dat is precies wat we willen: dat de informatie blijft hangen en wordt doorgegeven. Voor ons als politie is het belangrijk om aan de voorkant te zitten en in te zetten op preventie. We dragen dit onderwerp een warm hart toe en blijven het actief ondersteunen.

Praktische tips en informatiepakket

Elke bijeenkomst wordt afgesloten met praktische tips en een informatiepakket. Dit bevat onder andere een folder van de politie, een samenvatting van de voorlichting en een aanmeldformulier voor de nieuwsbrief van de gemeente. Op deze manier blijven inwoners goed geïnformeerd over veiligheid en andere actuele ontwikkelingen binnen Wassenaar. De volgende bijeenkomst staat gepland op maandag 26 mei voor de SMOW bij locatie de Peppel.

Tags

BabbeltrucsbewustwordingBijeenkomstenGemeenteOplichtingPolitieWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top