Skip to content

Ingezonden: Welke status houden we?

Brenda Hagen
27 mei 20253 minute read

De persconferentie van dhr. Wilders is net geweest en duidelijk werd dat hij de statushouders uit de asielzoekersopvang wil gaan zetten. Niet gelijk, maar vasthoudende aan de 14 weken die zij hebben om samen met het COA, woningbouwvereniging en alle andere sociale stakeholders, dit te regelen. Vaak zijn zij al jaren in Nederland en biedt de gemeente hen zorg, onderwijs, woninginrichting.  Ook biedt de gemeente hen begeleiding, inburgering en andere diensten aan.

Maar huizen zijn er bijna niet in Wassenaar en wat er gebouwd wordt is veelal zeer duur. Soms worden er sociale huurwoningen verkocht of gesloopt en komen er niet voldoende sociale huurwoningen terug. Ook worden er soms inkomens bij sociale huurwoningen gezet waarbij je je af kunt vragen of het nog wel sociale huur is. Dit naast de doelgroepenverhuur die nog steeds ook leeftijdsdiscriminatie kent.

Het sociale huurwoningenverhaal is een “levend document”. Om de zoveel jaar wordt het in de raad besproken en veranderingen aangebracht, omdat de tijd deze heeft ingehaald.

Kan de gemeente iets doen om de statushouders sneller te huisvesten? Immers af en toe lees je verhalen dat statushouders soms 12 jaar in de COA-opvang wonen en daar kinderen krijgen en in een enkel geval zelfs huisvesting weigeren. Dat laatste gaat dan naar de rechter en wordt de statushouder in kwestie met kinderen in een hotel ondergebracht.

Zou Wassenaar bijvoorbeeld moeten investeren in tijdelijke huisvesting voor statushouders en deze prefab bouwen? Dit gebeurde ook na de Tweede Wereldoorlog en heette deze noodwoningen Maycretewoningen. Met de kennis van nu kunnen deze zelfs binnen een dag gerealiseerd worden. Gemeenten mogen onder bepaalde voorwaarden tijdelijke woningen bouwen. Dit kan bijvoorbeeld om tijdelijke huisvesting te bieden aan mensen die snel een woning nodig hebben of om te helpen bij de realisatie van grote bouwprojecten.  Overigens zou dit ook natuurlijk kunnen wanneer Wassenaar wil gaan verjongen qua inwoners en dit ook als een project zien om de jongeren in Wassenaar een tijdelijke ruimte te bieden tot zij kunnen doorstromen naar het reguliere traject van (sociale) huur of koop.

Van januari t/m 1 juli moet Wassenaar 47 statushouders opvangen en geen idee nog hoeveel het er worden vanaf 1 juli t/m 31 december 2025. Wanneer Wassenaar de omgevingswet enigszins aanpast, kan de gemeente zelfs zowel jongeren als statushouders huisvesten op 1 project. We hebben bijvoorbeeld ook nog het ANWB-gebouw die inwendig aangepast kan worden en op het terrein nog noodwoningen erbij bouwen.

Al met al moet er ‘out of the box’ gedacht gaan worden met het oog op wat het kabinet en de tijdsgeest allemaal brengt. Immers vooruitzien is regeren.

Overigens vertrouw ik erop dat alles in Wassenaar met een sociaal karakter zal plaatsvinden. In Wassenaar is een vluchteling een mens die welkom is en altijd welkom zal blijven. De kracht van Wassenaar is en blijft dat geloof niet leidend, maar verbindend is en gelet wordt op de overeenkomsten en niet de verschillen.

Brenda Hagen

Tags

IngezondenPrefab woningenWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top