De gemeente Wassenaar verlengt de kleinschalige opvanglocaties (KSO’s) voor alleenstaande minderjarige vluchtelingen (amv’s) met een verblijfsstatus. Het college van burgemeester en wethouders heeft dit besluit genomen na een heroverweging van eerder voorgenomen afbouwplannen. Dat schrijft het college in een brief aan de gemeenteraad.
Aanpassing van eerder beleid
In de begroting voor 2025 stond aanvankelijk dat de begeleiding van amv’s geleidelijk zou worden afgebouwd. Deze keuze was mede ingegeven door de wens om structureel te bezuinigen. Daarnaast werd aangenomen dat de huisvesting van deze jongeren kon plaatsvinden via het asielzoekerscentrum (AZC) in Wassenaar.
Recente oproepen van het Ministerie van Asiel en Migratie, samenwerkingspartners zoals Nidos en Jeugdformaat én gewijzigde financiële kaders hebben geleid tot een hernieuwde beoordeling. Op basis hiervan is besloten de opvanglocaties voort te zetten.
Wat zijn KSO’s?
De kleinschalige opvanglocaties bieden een veilige, stabiele woonplek voor alleenstaande minderjarige vluchtelingen van wie de ouders niet in Nederland verblijven. Zij vallen onder de voogdij van Nidos en krijgen begeleiding van Jeugdformaat. In Wassenaar zijn momenteel twee opvanghuizen: een jongenshuis en een meisjeshuis, elk met vijf bewoners.
Financiële lasten tijdelijk opgeschort
Een belangrijke reden voor de beleidswijziging is het tijdelijk wegvallen van financiële consequenties. Tot en met 31 december 2026 worden gemeenten niet langer financieel belast als zij niet binnen zes maanden vervolgopvang regelen voor jongeren die uitstromen uit de KSO’s. Deze afspraak is het resultaat van overleg tussen het Rijk, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en Nidos.
Daarnaast is de termijn waarbinnen vervolghuisvesting gerealiseerd moet worden tijdelijk verruimd naar twaalf maanden. De verwachting is dat deze afspraken na 2026 mogelijk worden verlengd of omgezet in structureel beleid.
Bijdrage aan landelijke opgave
Het behouden van de opvanglocaties in Wassenaar sluit aan bij de oproep van het ministerie om bestaande opvangplekken voor amv’s in stand te houden. Landelijk is er tot eind 2025 behoefte aan circa 3.250 opvangplekken. Door de KSO’s te behouden, levert Wassenaar een directe bijdrage aan het oplossen van de capaciteitsdruk.
Bovendien tellen de jongeren in KSO’s mee in de huisvestingstaakstelling voor statushouders. Door de opvanglocaties open te houden, werkt de gemeente ook aan het inlopen van een achterstand op dit vlak.
Overgang naar reguliere ondersteuning
De begeleiding van jongeren na hun verblijf in de KSO’s wordt voortaan opgevangen door reguliere gemeentelijke diensten of ambulante hulp vanuit Nidos. De rol van Kwadraad in deze nazorgfase wordt afgebouwd, maar volgens het college blijft er sprake van passende ondersteuning.
Gemeente ziet verlenging als verantwoord
Het college van B&W noemt het verlengen van de opvanglocaties “noodzakelijk en verantwoord”. Volgens het college draagt het besluit bij aan de ontwikkeling van deze kwetsbare groep jongeren én aan het nakomen van landelijke en lokale verantwoordelijkheden.