Wassenaar – De Provincie Zuid-Holland stelt subsidie beschikbaar voor twee Wassenaarse projecten: het herstel van de Vleermuisbunker en het educatieve programma ‘Duik in de duinen’. Dat hebben de Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland op 26 juni besloten.
De projecten passen in de visie van de provincie om het erfgoed langs de Atlantikwall beter te beschermen en te benutten. De Atlantikwall was de Duitse verdedigingslinie tegen de Geallieerden in de Tweede Wereldoorlog. De Atlantikwall is een van de zeven zogenoemde Erfgoedlijnen. Dit zijn gebieden waaraan de provincie extra aandacht besteedt vanwege hun grote cultuurhistorische waarde en hun recreatief en toeristisch potentieel.
Vleermuisbunker
Het bunkercomplex aan de Wassenaarse Slag, dat onderdeel uitmaakt van de Atlantikwall, is een ideale verblijfplaats voor vleermuizen. Vanaf midden jaren negentig genoten de publieksexcursies naar de zogenaamde Vleermuisbunker grote populariteit. Aan die excursies, die onder verantwoordelijkheid van Staatsbosbeheer plaatsvonden, kwam een eind in 2007. Toen werden scheuren in het beton van de bunkers ontdekt. Voor het herstel van het bunkercomplex is een speciale stichting opgericht: stichting de Vleermuisbunker. Deze ontvangt in 2013 een bedrag van ruim 70.000 euro om, samen met Staatsbosbeheer, een begin te maken met het herstel van de bunker. De bunker wordt beter toegankelijk gemaakt voor rondleidingen. Ook wordt het vleermuizenreservaat onder andere door het opengraven van extra ruimten verbeterd en beter afgeschermd van het gedeelte waar de rondleidingen plaatsvinden. Het vleermuisreservaat is name van belang voor de zeer zeldzame Meervleermuis, die hier zijn winterverblijf heeft.
Vanaf 2015 weer toegankelijk voor publiek
De Vleermuisbunker is naar verwachting in 2015 weer geschikt om rondleidingen in te houden. Na de heropening kan het publiek nader kennismaken met de oorlogsgeschiedenis van Wassenaar en restanten van de Atlantikwall. Daarnaast komt er volop aandacht voor de belangrijke rol die de bunkers spelen als verblijfplaats van vleermuizen. De stichting Vleermuisbunker gaat in de toekomst samen met Staatsbosbeheer vrijwilligers opleiden, die de excursies in het gangenstelsel gaan begeleiden.
Gemeentelijk monument
Wethouder Leendert de Lange (ruimtelijke ontwikkeling en monumenten) is blij met de subsidie voor de bunker: ‘Ik hoop dat de subsidie een stimulans is voor andere geldschieters om de resterende financiële ondersteuning te bieden.’ De gemeente wil haar steentje bijdragen door de bunkers binnenkort aan te wijzen als gemeentelijk monument. Wethouder De Lange: ‘De aanwijzing is een erkenning voor de betekenis die het bunkercomplex heeft als onderdeel van ons cultureel erfgoed. Ook ziet de gemeente de mogelijkheden die het complex biedt voor de ontwikkeling van fauna en recreatie in ons gebied. Wanneer het deze beschermde status krijgt, wordt het voor de stichting ook makkelijker om aanspraak te maken op fondsen.’
Duik in de duinen
‘Duik in duinen’ is een educatief programma voor groep 5 en 6 van de basisschool. ‘Duik in de duinen’ laat kinderen zien waarom de duinen zo belangrijk voor ons zijn én waren. Zo gaat het programma in op de duinen als landbouwgrond, waterwingebied, bescherming tegen de zee én verblijfplaats van bijzondere dieren en planten. Ook de rol die de duinen in de Tweede Wereldoorlog hebben gespeeld, is een thema van het programma. ‘Duik in de duinen’ is een gezamenlijk initiatief van de gemeenten Den Haag, Katwijk, Wassenaar, Dunea en Staatsbosbeheer en komt voort uit het cultuurhistorisch convenant voor het duingebied Meijendel en Berkheide. De provincie draagt 3000 euro bij aan het project.