Wassenaar – Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Wassenaar presenteert een sluitende begroting dankzij een optimale mix van ingezette bezuinigingen, efficiencyslagen en maatschappelijk verantwoorde investeringen. Ook voor de komende jaren is er de nodige financiële ruimte om duurzaam te investeren in de toekomst van Wassenaar. In de toekomstvisie Wassenaar 2025 schetst de gemeenschap een visie op de toekomst waarbij Wassenaar een oase van rust is, natuurlijk schoon, kleinschalig, veilig en geborgen en met een hoog voorzieningenniveau op het gebied van zorg, wonen, cultuur en erfgoed. Een sociaal betrokken, sportieve en toegankelijke (internationale) gemeenschap liggend aan de Noordzee. Kortom een (inter)nationaal kwalitatief top woon- en leefmilieu.
Wethouder Financiën Sabine Verschoor: “We leggen de gemeenteraad een evenwichtige en sluitende begroting voor met voldoende ruimte om duurzaam te kunnen investeren in de toekomst van Wassenaar.”
Nieuwe zorgtaken/Sociaal domein
Alle gemeenten hebben in 2015 nieuwe taken gekregen. Zo is de eerste overheid per 1 januari 2015 verantwoordelijk voor het uitvoeren van de wettelijke taken op het gebied van het ‘sociale domein’ zoals de (jeugd)zorg en de Wet Werk en Inkomen. Taken die met kortingen op budgetten aan de gemeente zijn overgedragen. De begroting laat zien dat het Wassenaar lukt om binnen deze budgetten te blijven en te doen wat kwalitatief en kwantitatief nodig is voor onze inwoners. Er wordt geïnvesteerd in innovatie in de zorg, om de transformatie met succes te kunnen maken.
Investeren en herstructureren
Wassenaar is een financieel zeer gezonde gemeente, met grote reserves en een uitstekend weerstandsvermogen. Deze reserves zijn in de afgelopen jaren voor een deel gevormd door de opbrengst van NUON aandelen, maar ook door jaarlijkse grote overschotten die aan het vermogen zijn toegevoegd. Tegelijkertijd kampt Wassenaar met achterstallig onderhoud op het gebied van groen en vastgoed.
Fluctuerende inkomsten en uitgaven
Naast de lokale heffingen is een groot deel van de inkomsten van de gemeente Wassenaar afkomstig van het Rijk. De uitkeringen vanuit het gemeentefonds zijn in de afgelopen jaren structureel gedaald. Ook dit jaar, zo blijkt uit de meicirculaire. Hierdoor is de gemeente voor extra opgaven gesteld in haar streven om te komen tot evenwicht in inkomsten en uitgaven. Een en ander wordt verder bemoeilijkt door grote schommelingen in de uitkering van het Gemeentefonds en herberekeningen gedurende het lopende begrotingsjaar.
Niet bezuinigen op subsidies voor maatschappelijke organisaties
Dat betekent dat de gemeente Wassenaar niet alleen een inhaalslag moet maken met investeringen, maar ook haar uitgaven moet herstructureren. Zo drukt het zwembad te zwaar op de gemeentelijke exploitatie. Verder wordt in deze programmabegroting bewust afgezien van bezuiniging op subsidies voor maatschappelijke organisaties. Reden is dat er een verschuiving plaatsvindt van taken naar het maatschappelijk middenveld. Het is van belang dat er juist nu middelen beschikbaar zijn om hen hierin te ondersteunen.
De financiële operatie Schoon schip 2.0 in volle gang
De gemeente is verder gegaan met het opschonen van de begroting, dat wil zeggen dat inconsistenties en lucht uit de begroting zijn gehaald. Zo zijn budgetten die ieder jaar een incidenteel overschot vertoonden kritisch doorgelicht om te voorkomen dat deze structureel op de begroting terugkomen. Hierdoor wordt een structurele verlaging van uitgaven gerealiseerd. Ook worden de vrijgevallen voorzieningen doorgelicht en dotaties opnieuw bekeken. Medio 2016 zullen de nieuwe meerjarenonderhoudsplannen gereed zijn. Operatie Schoon schip 2.0 is in volle gang.
Taskforce vastgoed
Naast het verlagen van de uitgaven wordt gewerkt aan het verhogen van de inkomsten door efficiënter gebruik en verkoop van gemeentelijk vastgoed die niet nodig is voor onze kerntaken. Dit laatste leidt ook tot structurele besparingen in de vorm van lagere jaarlijkse onderhoudslasten. Een speciale Taskforce zal integraal werken aan de vastgoedproblematiek. Dit omvat een breed scala aan onderwerpen: van onderhoud en renovatie, contractbeheer en verduurzaming tot implementatie van wetgeving rond vennootschapsbelasting en de Wet markt en overheid. Kortom, een professionaliseringsslag van de vastgoedportefeuille.
Wassenaars innovatiefonds
De zoektocht naar bezuinigingen en efficiency wil het college de komende jaren verder invullen door slimmer te werken en daardoor structureel lagere uitgaven te realiseren. De veranderende rol van de overheid en veranderende wensen van inwoners vragen een omslag in het denken en werken. Het college stelt daarom voor een Innovatiereserve in te stellen en de eigen organisatie, maar ook de Wassenaarders, uit te nodigen mee te denken over projecten die innovatie stimuleren en op termijn leiden tot lagere uitgaven.
Investeren in toekomstige generaties
Duurzaamheid is een belangrijke ambitie . Zoals afgesproken in het coalitieakkoord zet het college in op CO2-reductie en een energieneutraal Wassenaar in 2040. Dit college wil verder investeren in de volgende terreinen: startershuisvesting, preventieve gezondheidszorg voor jong en oud, duurzaam groen, sport en veilig verkeer. Belangrijk is ook een veilige en gezonde leefomgeving voor ouderen.
Woonlasten: alleen inflatiecorrectie lasten voor bedrijven dalen
Op de lokale woonlasten zal alleen de gebruikelijke inflatiecorrectie worden toegepast. De afvalstoffenheffing wordt kostendekkend gemaakt. De verhoging van de heffing die hiervan het gevolg is, zal via het aanslagbiljet aan de inwoners worden teruggegeven. Het reinigingsrecht zal fors worden verlaagd, waardoor de lasten voor bedrijven zullen dalen.
Kijk ook op www.wassenaar.nl/programmabegroting voor de volledige begroting.