Wassenaar – Namens de Nederlandse PatiëntenVereniging voor Acupunctuur (NPVA) reikte acteur Bas Muijs vrijdag de eervolle Pruimenbloesemprijs uit. De prijs is toegekend aan Eliana Droog, Toine Korthout en Roland Pluut (uit Wassenaar), voor hun vasthoudende en jarenlange inzet om de 21% BTW op alternatieve en complementaire zorg op te heffen.
In het Lente-akkoord dat VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie in 2012 sloten, was vastgesteld vanaf 2013 de alternatieve en complementaire zorg met 21% BTW te belasten. Dit betekende dat patiënten extra moesten gaan betalen. Het besluit werd in brede kringen als zeer onrechtvaardig ervaren. Een belasting op ziek zijn!
Roland Pluut, uitgever van het twee-maandelijks opinieblad The Optimist, en de Arts-Acupuncturisten Toine Korthout en Eliana Droog, respectievelijk verbonden aan de beroepsverenigingen NAAV en NVA besloten de acties van patiënten en behandelaars samen te gaan voeren, om de BTW van tafel te krijgen. Zo organiseerden zij een handtekeningenactie waar meer dan 50.000 mensen aan meededen, spraken ze met top-ambtenaren op de ministeries en met Kamerleden. Dit leidde tot Kamervragen, maar helaas werd de wet met de BTW in 2013 toch ingevoerd.
Het trio had reeds aangekondigd dat, indien de wet zou worden ingevoerd, de rechter zich hierover zou moeten uitspreken. De zaak werd aan de rechter voorgelegd en gewonnen. Ook het hoger beroep dat de Belastingdienst aantekende werd gewonnen. Na vier jaar acties en juridische strijd gaf Staatssecretaris Wiebes (VVD) in maart 2016 uiteindelijk toe: hij publiceerde
een beleidswijziging dat ook voor alternatieve en complementaire behandelingen BTW-vrijstelling van toepassing is. Met als toevoeging dat de behandelaar wel over de juiste opleiding moet beschikken.
Met deze beleidswijziging behaalde het trio ten bate van meer dan een miljoen patiënten per jaar een dubbele overwinning: én de behandelingen, zoals acupunctuur en chiropractie zijn vrijgesteld van BTW, én er is nu een beleid om de kwaliteit van de behandelingen te borgen. Deze borging van kwaliteit wilde het ministerie (van Volksgezondheid) tot dan toe steeds maar niet vormgeven.
Over de Pruimenbloesemprijs
In 2009 is de Pruimenbloesemprijs ingesteld voor mensen die zich bijzonder hebben ingezet voor de acupunctuur in Nederland. De naam van de prijs verwijst naar de pruimenboom. In China is dit de eerste boom die tot bloesem komt, ondanks de koude wintermaanden. De pruimenbloesem staat daarmee voor vastberadenheid en volharding, juist ook wanneer de omstandigheden moeilijk zijn.
De winnaars hebben zich niet laten weerhouden door de kritiek die voorvechters van acupunctuur vaak ontvangen. Ondanks een moeizaam traject zijn zij doorgegaan; net als de pruimenboom opbloeiend, ook onder barre omstandigheden. Met de toekenning van de Pruimenbloesemprijs erkent de NPVA deze bijzondere inzet en de belangrijke bijdrage van de winnaars aan de acupunctuur in Nederland.