Wassenaar – Donderdag 1 juni 2017 is het zover: de dertigste editie van Reëlle’s Krachtenbundel, ditmaal editie Haaglanden & Zuid-Holland Centraal, wordt feestelijk uitgereikt bij PerspeKtief Werkt in Delft. Vijf wethouders uit de regio die zelf in gesprek zijn gegaan met kwetsbare burgers zijn hierbij aanwezig.
Een welkomstwoordje wordt gedaan door Barbara Berkelaar, bestuurder bij PerspeKtief Werkt. Al gauw blijkt waarom deze organisatie heeft deelgenomen aan de Krachtenbundel: “We helpen de mensen die als het ware overblijven. Daklozen, mensen die te maken krijgen met huiselijk geweld. We trekken samen op en gaan samen aan de slag. Werk is de beste zorg! En door plezier te hebben in je werk, voel je je nog beter. Samen zijn we van betekenis.”
Origineel initiatief
Marieke is erg te spreken over de positieve reacties van de wethouders om voor het eerst in Reëlle’s geschiedenis een regionale Krachtenbundel in het westen van het land uit te brengen. Ankie van Tatenhove, wethouder van gemeente Lansingerland, vindt dat vanzelfsprekend: “Het was zo’n originele uitnodiging. De verhalen in deze bundel laten zien dat, als je je positief blijft inzetten, het echt goedkomt. Iedereen wil deelnemen aan de samenleving, ook al heb je geen beperking. Maar wie is geheel zonder beperking?”
Inge Zweerts de Jong, wethouder in gemeente Wassenaar, is blij dat zij en haar collega-wethouders allemaal aanwezig konden zijn voor de uitreiking. Ze vraagt zich hardop af of zogenaamde positieve discriminatie nog wel nodig is. “Ik heb geleerd dat je moet blijven pushen in het sociaal domein om te zorgen dat iedereen kan participeren. Sommige drempels zijn lastig te nemen. Deze Krachtenbundel kan als inspiratie dienen om iederéén op te nemen in de maatschappij!”
Haar collega Bert Doorn, eveneens wethouder in gemeente Wassenaar, heeft veel gehad aan het gesprek dat hij voor de Krachtenbundel heeft gevoerd. “Het was een enorme eer om dat gesprek aan te gaan. De verhalen in deze bundel gaan stuk voor stuk over positief ingestelde mensen die als positief voorbeeld kunnen dienen. Dat kom je niet vaak tegen!”
Ook Floor Kist, wethouder van gemeente Leidschendam-Voorburg, blikt met tevredenheid terug op zijn ontmoeting. “Ik heb mogen horen hoe iemand die diep in de put zat, hier toch weer is uitgekomen. Soms moet je de kracht hiervoor uit iets of iemand anders halen. De Krachtenbundel is daar bij uitstek geschikt voor.”
Voor Nanning Mol, sinds kort wethouder in gemeente Voorschoten, was de Krachtenbundel een van de eerste initiatieven waarmee hij in zijn nieuwe functie kennismaakte. “Het heeft me heel nederig gemaakt. Door positief te blijven, hebben deze mensen drempels overwonnen. Verhalen delen is de beste manier om inspiratie op te doen en met elkaar kennis te maken.”
Toekomst tegemoet
De echte helden van de dag zijn natuurlijk de verhalenvertellers: degenen die de wethouders en medewerkers van diverse organisaties een kijkje in hun leven hebben gegund. Zo is er Nour, een jonge vluchteling uit Syrië die zich al een echte Voorschotenaar voelt. “Ik ben nu vijf maanden bezig met Nederlands leren en ik wil graag hier blijven. Ik praat met alle mensen, heb veel Nederlandse vrienden en hoop dat ik bij de politie of de NS aan de slag kan!” Vol enthousiasme stort Nour zich in zijn nieuwe leven.
“Het maakt niet uit hoe diep je in de put zit. Als je de dingen van de zonnige kant kunt blijven zien, kun je bergen beklimmen”, vindt Jeroen Vink van PerspeKtief. Hij sprak met Henk en hoopt dat mensen echt iets hebben aan diens verhaal. Met Henk gaat het nu goed: “Stukje bij beetje ben ik aan het opbouwen. Ik word hier goed geholpen.”
Krachtenbundel
Daar draait de Krachtenbundel immers om: de kracht van kwetsbaarheid. In deze nieuwste editie – met nieuwe vormgeving! – wordt weer twaalf keer duidelijk dat het leven groter is dan alleen die kwetsbare kant. De Krachtenbundel is te lezen via www.reelle.nl/KBHaaglanden.