Wassenaar – Op dinsdag 10 juli presenteerden de gemeente Wassenaar en Voorschoten – aan bijna 90 enthousiaste inwoners – de uitkomsten van een bijzonder onderzoek naar een in Nederland unieke historische route. Deze route is in de 19e eeuw aangelegd door prins Frederik der Nederlanden om zijn negen landgoederen met elkaar te verbinden. Wethouders Wassenaar (Wassenaar) en Cramwinckel (Voorschoten) waren bij de lezing aanwezig en ontvingen de eerste exemplaren van een factsheet over de resultaten van het onderzoek. De route en haar geschiedenis biedt beide gemeenten aanzienlijke kansen om de landgoederenzone nog beter op de kaart te zetten.
Uniek in Nederland
De rondweg – of eigenlijk het stelsel van rondwegen –is in Nederland uniek in zijn omvang. Hij voerde langs mooie locaties en aantrekkelijke uitzichten op de landerijen van de prins. Zijn bezit strekte zich in die tijd uit van de Veurseweg in Voorschoten tot aan de duinen in Wassenaar. Er is onderzocht hoe de route is ontstaan, wie hier destijds bij betrokken waren én wat er nog van in tact is. Een van de conclusies is dat een groot deel van de route er nog steeds ligt zoals de prins hem heeft laten aanleggen. Ook verschillende bouwwerken, zoals bruggen en woningen, maken er onderdeel van uit en zijn nu nog zeer herkenbaar.
Lezing
De resultaten zijn op 10 juli als eerste gedeeld met de mensen die nu in het gebied wonen waar de route gelopen heeft en andere geïnteresseerden. Een van de onderzoekers, Korneel Aschman, nam de aanwezigen mee naar de 19e eeuw, toen prins Frederik buitenplaats De Paauw – en vervolgens nog acht omliggende landgoederen- kocht. Het was de visie en wens van de prins om een route vol verrassingen aan te leggen en om al zijn landgoederen samen te voegen tot een geheel. De Duitse architecten Petzold en Wentzel werkten in opdracht van de prins aan de wegen, beplanting en bebouwing. Architect Zocher jr. was al eerder betrokken bij de ontwikkeling van met name De Paauw en omgeving, dat het hart vormde van de landgoederen van prins Frederik.
De route laten herleven
Een volgende stap is het verkennen van mogelijkheden om de parkenroute en zijn unieke geschiedenis weer te benutten en het bijbehorende verhaal opnieuw te vertellen en bekend te maken. Hierover werd na de lezing verder gepraat. Er kwamen veel enthousiaste en creatieve ideeën uit de zaal, zoals het organiseren en begeleiden van themawandelingen, het maken van lesmateriaal voor scholen, het organiseren van kunstwedstrijden en het creëren van bijzondere markeringen op de route.
De gemeenten konden het onderzoek uitvoeren met financiering van de provincie Zuid-Holland. Ook voor de vervolgstap, het opnieuw benutten van de route, wordt subsidie aangevraagd en in het najaar is duidelijk of deze wordt toegekend. Als er een vervolg gegeven kan worden maken de gemeenten uiteraard graag gebruik van de ideeën die naar voren werden gebracht.
Kansen voor Wassenaar en Voorschoten
Wassenaar en Voorschoten zijn onderdeel van de groene landgoederenzone. Historische bouwwerken, unieke natuur en waardevolle verhalen dragen bij aan het karakter van deze twee gemeenten. Nog altijd worden er nieuwe ontdekkingen gedaan op dit vlak, waardoor de geschiedenis en de identiteit van dit gebied verder wordt onthuld en verrijkt. Prins Frederiks parkenroute biedt beide gemeenten hiertoe tal van mogelijkheden voor inwoners, ondernemers en recreanten.