Rood in Wassenaar is het persoonlijke verhaal van politicus Marjolein Moorman. Tegelijkertijd is het een sociaaldemocratisch pamflet. Haar stokpaardje: kansengelijkheid in het onderwijs. Moorman is bekend van de tv-documentaire Klassen.
Marjolein Moorman groeit op in Wassenaar, in een ‘rood’ gezin tussen de villa’s. Anders dan veel mensen in hun omgeving, hebben ze het thuis niet breed. Rood in Wassenaar gaat over haar jeugd in een van de rijkste gemeenten van Nederland tot haar strijd als wethouder van Onderwijs, armoede en inburgering in Amsterdam.
Marjolein streeft naar kansengelijkheid door kwalitatief goed en toegankelijk onderwijs voor iedereen. Ze vindt dat ongelijkheid alleen kan worden bestreden met ongelijkheid. Dus hogere salarissen voor leraren in achterstandswijken, voorrang voor Amsterdamse leraren op de woningmarkt en meer geld voor begeleiding van kinderen wiens ouders lager opgeleid zijn of de Nederlandse taal niet spreken.
Het enthousiasme van Marjolein is aanstekelijk. Zowel in Klassen als dit boek. Ze is bevlogen, hands-on, en ontzettend inspirerend. Marjolein toont hoe het sociaaldemocratische ideaal in de praktijk gebracht kan worden en opnieuw aan geloofwaardigheid kan winnen. Ze laat zien wat je voor elkaar kunt krijgen als je voor je idealen strijdt.
‘In drie jaar tijd is Marjolein Moorman uitgegroeid tot hét boegbeeld van onderwijs en de strijd tegen kansenongelijkheid.’ – Het Parool
Marjolein Moorman (Wassenaar, 1974) promoveerde in de communicatiewetenschap en werkte een aantal jaar aan de Universiteit van Amsterdam. In 2010 stapte ze over naar de politiek: ze werd raadslid en voorzitter van de Amsterdamse PvdA-fractie. Sinds 2018 is ze wethouder van Onderwijs, Armoede en Inburgering in de hoofdstad.