Skip to content

Waarom stemmen op Lokaal Wassenaar?

11 maart 20223 minute read

Lokaal Wassenaar richt zich op het belang van de gemeente Wassenaar. Dit doet zij vanuit kennis en kunde, met gevoel voor het karakter van onze gemeente.

Landelijke partijen hebben een andere agenda en doelstelling: Het verkrijgen of vergroten van de macht in politiek Den Haag. Dat doen zij vanuit een bepaalde ideologie, levensbeschouwing of religie. Daarnaast hebben zij een beperkte doelgroep. Raadsleden van zo’n partij zijn geneigd de richtlijnen en standpunten van hun partij op te volgen. Ook als die landelijke standpunten van geen wezenlijke betekenis zijn voor de gemeente.

Een lokale partij als Lokaal Wassenaar is niet liberaal, confessioneel, links of socialistisch. Lokaal Wassenaar kiest steeds de meest geschikte en pragmatische oplossing voor Wassenaar en is er voor ALLE inwoners. Die inwoners zijn immers een mengelmoes (optelsom) van allerlei levensbeschouwingen en meningen. Het is de afgelopen vier jaar gebleken dat met onze praktische opstelling veel bereikt kan worden .

Wij krijgen waardering van oppositie en coalitiegenoten om onze positief kritische opstelling; bereidheid om samen te werken maar ook kritisch te zijn waar het moet.

Onderzoek heeft uitgewezen dat naarmate lokale partijen sterker vertegenwoordigd zijn in een gemeenteraad de afstand tussen de burgers en de overheid kleiner wordt. Inwoners willen zelf meedenken en meebeslissen over zaken die hen direct raken. Vandaar ook dat Lokaal Wassenaar erg gebrand was op het invoeren (en ook gebruiken!) van een uitgebreide participatieverordening. Het gaat er ons om dat ú mee kunt praten en er niet óver u wordt beslist! Burgerinitiatieven, zoals het buurtcentrum in Kerkehout, worden stevig door Lokaal Wassenaar ondersteund en daardoor zelfs tegen de wil van B&W in aangenomen in de gemeenteraad.

In Wassenaar was in 2010 24% van de stemmen lokaal en in 2018 40%. Verwacht wordt dat dit percentage blijft stijgen. Lokaal Wassenaar is zó succesvol dat zelfs landelijke partijen in Wassenaar zich nu trachten te afficheren als ‘lokale partij’, Zie de recente artikelen in deze krant. Ze willen dan wel geen lokale partij zijn, maar ze willen er wel op lijken. Lokaal Wassenaar vat dat op als een groot compliment!

Gerenommeerde bestuurskundigen en politicologen geven aan dat lokale partijen zeer waardevol zijn voor het werk in een gemeenteraad. Zij houden de gemeentepolitiek ‘lokaal’. Zij zijn het zout in de pap. Door het optreden van een lokale partij worden de raadsleden die gebonden zijn aan een landelijke partij weer wakker en gaan hun gedrag aanpassen. Dat komt ook Wassenaar ten goede.

Kortom; Lokaal Wassenaar is essentieel voor een goed politiek klimaat in Wassenaar waarin ú als inwoner daadwerkelijk wordt gehoord.

Stem daarom Lokaal Wassenaar, Lijst 3

Jeroen Gankema, lijsttrekker

Jeroen

 

 

Tags

GemeenteraadGemeenteraadsverkiezingenGR2022IngezondenLokaal WassenaarWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top