Skip to content
Fotocredit: Werkgroep 'Hart voor Meijendel'

Stikstofbeleid minister van der Wal biedt grote kansen voor Meijendel & Berkheide

15 juni 20223 minute read

De media staan er de afgelopen week bol van: het stikstofbeleid van minister van der Wal roept weerstand op. Stichting Hart voor Meijendel is blij dat de minister de bedreiging van de natuur door te hoge stikstofdepositie serieus aanpakt en ziet grote kansen voor de bescherming van het kwetsbare Natura 2000 gebied. Stichting Hart voor Meijendel roept de provincie op om landbouwgronden om te zetten naar recreatieve bufferzones rondom Meijendel, om daarmee Meijendel te ontlasten.

Gezien de ligging van Meijendel, overschrijden de stikstofwaarden alle kritische grenzen. De minister stelt dan ook tot doel om de stikstofdepositie in dit gebied met meer dan 95% te verminderen. Voor de bufferzone rondom Meijendel geldt een verlaging van 70%. Dit geeft aan dat de unieke natuur in Meijendel & Berkheide zwaar onder druk staat en stevige maatregelen essentieel zijn om de natuur nog te redden.

De verzuring van de bodem door te veel stikstof, heeft tot gevolg dat op steeds meer plaatsen een beperkt aantal planten floreert: bramen, grassen en brandnetels. Meer kwetsbare en unieke soorten verdwijnen daardoor en het leefgebied van dieren en insecten verdwijnt: de soortendiversiteit neemt fors af. Wie nu door Meijendel loopt of fietst, ziet overal de effecten van stikstof. Dunea zet schapen in om grassen te verwijderen en graaft af en toe gronden af om woekeraars geen kansen te geven. Aan de oorzaak van stikstofdepositie wordt weinig tot niets gedaan.

Stichting Hart voor Meijendel geeft de natuur een stem en roept provincie, Dunea, omliggende gemeenten en andere natuurbeschermingsorganisaties op om nu serieus werk te maken van vermindering van stikstofdepositie en de bijzondere natuur voor toekomstige generaties te behouden. Om dat te bereiken wil de stichting dat Dunea versneld werk maakt van haar belofte om het sterk gegroeide verkeer richting het hart van Meijendel aan te pakken, zodat onnodige stikstofdepositie door recreatief verkeer wordt voorkomen. Een simpele eerste stap, omdat stikstofneerslag zich nu concentreert langs de toegangsweg naar het hart van Meijendel (zie bijlage 1).

Hart voor Meijendel wil daarnaast dat Dunea aan de slag gaat met het achterhaalde en voor de natuur belastende recreatiemodel, waarbij alle voorzieningen in het hart van het kwetsbare gebied zijn geconcentreerd (zie bijlage 2). De hervorming van de agrarische sector biedt daarvoor structurele kansen voor Meijendel: er kunnen bufferzones rondom het gebied worden ingericht door landbouwgronden om te zetten naar natuur- en recreatiegebieden (zie bijlage 3). Nieuwe recreatiegebieden ontlasten Meijendel en dragen tegelijkertijd bij aan een significante vermindering van de stikstofdepositie in de regio. En dat is hard nodig, in een regio waar 230.000 nieuwe woningen zijn gepland, met nieuwe bewoners die ook een recreatiebehoefte zullen hebben.

 

Tags

MeijendelStikstofStikstofbeleidWassenaarWerkgroep Hart voor Meijendel

Geen reacties

Gerelateerde artikelen
Back To Top