Skip to content
Archieffoto. Fotocredit: Pixabay

Dit verandert er per 1 januari 2024 in je portemonnee

29 december 20234 minute read

Nog even en we knallen het jaar 2024 in. Maar wat gaat dat betekenen voor je portemonnee? In het nieuwe jaar gaan bepaalde dingen veranderen en dat kan invloed hebben op hoeveel je te besteden hebt. We hebben de zaken even op een rijtje gezet.

Goed nieuws voor je portemonnee

HET MINIMUMLOON GAAT OMHOOG

Het minimumloon gaat met 3,75 procent omhoog. Werknemers van 21 jaar en ouder krijgen vanaf 1 januari bruto 13,27 euro per uur. Daarnaast moeten werkgevers voortaan het minimumuurloon betalen, en niet per maand, week of dag. Wat je nu nog ziet is dat minimumloonverdieners die 40 uur werken, een lager uurloon krijgen dan mensen die 36 uur werken. Door de invoering van het minimumuurloon zal deze ongelijkheid verdwijnen.

UITKERINGEN GAAN OMHOOG

Sommige uitkeringen zijn gekoppeld aan het minimumloon en zullen daarom ook met ingang van 1 januari stijgen. Uitkeringen waarvoor de bedragen zullen stijgen, staan hieronder opgesomd.

  • Participatiewet
  • Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers (IOAW)
  • Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen (IOAZ)
  • Algemene Ouderdomswet (AOW)
  • Algemene Nabestaandenwet (Anw)
  • Wet werk en arbeidsondersteuning Jonggehandicapten (Wajong)
  • Werkloosheidswet (WW)
  • Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA)
  • Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering (WAO)
  • Ziektewet (ZW)
  • Toeslagenwet (TW)

PENSIOEN OMHOOG

Bij een aantal fondsen zullen de pensioenen stijgen in 2024. De twee grootste fondsen van Nederland, ambtenarenfonds ABP en zorgfonds PFZW, verhogen de pensioenen met respectievelijk 3 en 4,8 procent. De AOW-leeftijd gaat daarbij ook omhoog, van 66 jaar en 10 maanden naar 67 jaar.

TOESLAGEN OMHOOG

Er zijn drie toeslagen die vanaf 1 januari omhoog zullen gaan. Het gaat om de huurtoeslag, kindgebonden budget en de kinderopvangtoeslag. Hoeveel je hiervan profiteert, is afhankelijk van je inkomen. Je kunt alvast een proefberekening maken.

Slecht nieuws voor je portemonnee

Zoals je misschien al had verwacht, zitten er financieel gezien meer nadelen dan voordelen aan de veranderingen. Ook die zetten we op een rijtje.

ACCIJNS OP ALCOHOL EN TABAK

Vanaf 1 januari wordt de accijns op alcohol flink verhoogd, met 8,4 procent. Zo betaal je gemiddeld 50 cent meer voor een kratje bier en 13 cent meer per fles wijn.

Ook de accijns op tabak gaat omhoog. In plaats van 9 euro, betaal je vanaf 1 april 11,10 euro voor een pakje sigaretten. Shag (50 gram) gaat gemiddeld 24,62 euro kosten, terwijl je daar nu 17 euro voor betaalt.

Verder komt er een smaakjesverbod op vapes. In 2024 mogen er alleen nog e-sigaretten verkocht worden met ‘tabaksmaak’.

BELASTING FRISDRANKEN EN ALCOHOLVRIJ BIER OMHOOG

Om gezonder drinken te stimuleren, gaat de belasting op alcoholvrij bier en frisdranken fors omhoog en wordt de verbruiksbelasting op mineraalwater afgeschaft. De verbruiksbelasting stijgt van 9 cent naar 26 cent per liter en geldt voor:

HOGERE EIGEN BIJDRAGE ZORGKOSTEN

Voor sommige ziektekosten gaat de eigen bijdrage omhoog. Dit geldt onder andere voor:

  • Ortopedische schoenen;
  • Pruiken;
  • Contactlenzen en brillenglazen;
  • Kraamzorg thuis of in een instelling;
  • Ziekenvervoer per auto of openbaar vervoer.

ENERGIEPRIJZEN

Het energieplafond komt te vervallen. Als je een energiecontract hebt met prijzen die boven het prijsplafond liggen, kan het zijn dat je veel meer voor je energie moet betalen.

Slecht nieuws voor degenen die veel aardgas verbruiken: vanaf 2024 verhoogt het kabinet de energiebelasting voor aardgas en verlaagt het de energiebelasting voor elektriciteit. Zo hoopt de overheid huishoudens te stimuleren om sneller te kiezen voor elektrische of duurzame warmteopties.

MEER HYPOTHEEKRUIMTE

Ben je van plan om een woning te kopen? Hoe duurzamer de woning, hoe hoger de hypotheek is die je kunt krijgen. Het extra bedrag dat geleend mag worden voor aankoop ten opzichte van een woning met het label E, F of G, kan oplopen tot wel 50.000 euro. Ook oud-studenten en alleenstaanden krijgen extra leenruimte.

ZORGPREMIE GAAT OMHOOG

In 2024 betaal je maandelijks ongeveer 12 euro meer aan je zorgpremie. Hoeveel dit precies is, hangt van je verzekeraar af.

VLIEGBELASTING OMHOOG

Ben je van plan om volgend jaar veel op en neer te vliegen? Houd er dan rekening mee dat de vliegbelasting stijgt van 26,43 euro naar 29,05 euro per vliegticket.

ZORGTOESLAG OMLAAG

De enige toeslag die in 2024 omlaag gaat, is de zorgtoeslag. De eenmalige verhoging van de zorgtoeslag in 2023 komt namelijk te vervallen. Het bedrag dat je hierdoor minder krijgt, kan oplopen tot wel 380 euro op jaarbasis.

Bron: Libelle, Rijksoverheid, Nu.nl, RTL Nieuws

Tags

AccijnsBelastingenBoetesHuishoudboekjeMinimumloonPensioenPortemonneeToeslagenVeranderingen in 2024

Geen reacties

Gerelateerde artikelen
Back To Top