Skip to content
Asielzoekers bij Blauw-Zwart. Archieffoto.

Elsevier Weekblad belicht opvang van asielzoekers in Wassenaar

25 juli 20242 minute read

Elsevier Weekblad schenkt deze week uitgebreid aandacht aan de rol van Wassenaar in de opvang van asielzoekers. Het artikel, geschreven door Gertjan van Schoonhoven, onthult hoe Wassenaar, vaak geassocieerd met luxe en hoge huizenprijzen, een positieve aanpak hanteert voor de opvang en integratie van asielzoekers. Op landgoed Duinrell, dat al jarenlang asielzoekers opvangt, verblijven momenteel 930 asielzoekers. Dit aantal is aanzienlijk hoger dan wat de Spreidingswet zou vereisen.

Vrijwilligerswerk

Het artikel belicht hoe vrijwilligers een cruciale rol spelen in de integratie van asielzoekers door hen taallessen te geven en te helpen bij hun dagelijkse activiteiten. Deze inzet van de lokale gemeenschap wordt door Elsevier Weekblad geroemd als een voorbeeld van ‘noblesse oblige’ – de morele verplichting van de bevoorrechte klasse om bij te dragen aan het welzijn van de samenleving. Dat gebeurt in Wassenaar met taallessen van o.a. Penny Kamphues, het inloophuis voor vluchtelingen van de Protestantse Gemeente Wassenaar, voetbalbegeleiding door voetbalvereniging Blauw-Zwart, Engelse les, gegeven door expats en het Taalcafé van de Vrijwilligerscentrale Wassenaar.

Politieke steun

Elsevier Weekblad wijst erop dat de ruimhartige aanpak van Wassenaar ook politieke erkenning heeft gekregen. Staatssecretaris Eric van der Burg (VVD) prees de gemeente meerdere keren voor haar inspanningen. Bovendien tonen de inwoners van Wassenaar een hoge mate van sociale betrokkenheid, met naar schatting vijftig vrijwilligers die zich inzetten voor de asielzoekers, ondanks de vooroordelen die vaak rond ‘rijke’ gemeentes hangen.

Lees hier het volledige artikel van Elsevier Weekblad.

Tags

Elsevier WeekbladOpvang asielzoekersWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top