Skip to content
Fotocredit: Pixabay/Wolfgang Hasselmann

Doe mee met de wespentelling

13 augustus 20242 minute read

Sociale wespen behoren tot de minst populaire insecten. Deze geel-zwart gestreepte beestjes kunnen ’s zomers knap vervelend zijn op het terras en de grote nesten die ze vaak bouwen worden bij verstoring agressief verdedigd. Het is daarom niet vreemd dat men wespen liever ziet gaan dan komen.

Helaas gaat in deze afkeer de nuance vaak verloren en worden de vele positieve aspecten van wespen vergeten. Het resultaat is dat ze vrijwel nergens welkom zijn en massaal met schadelijk gif worden verdelgd. Dit is niet alleen erg jammer voor de wespen en de natuur, maar het is vaak ook totaal onnodig.

Nationale Wespentelling

Jaarlijks organiseert de Wespenstichting de Nationale Wespentelling. Iedereen in Nederland is uitgenodigd om mee te doen. Want wespen tellen ook mee! Zeker nu 2024 het Jaar van de Wesp is.

De Nationale Wespentelling is van zaterdag 17 tot en met zondag 25 augustus 2024. Je mag meerdere dagen een telling doen, als je die telling liefst wel op verschillende plekken doet.

Zo tel je mee

Meedoen? Kies ergens een plek uit en ga 30 minuten goed kijken wat je allemaal ziet. Probeer een gevarieerd gebied te zoeken waar ook veel struiken en bomen in de buurt staan. 30 minuten voorbij? Voer je resultaten in op het formulier.

Download het telformulier

Klaar met de telling?
Vul het resultaat van de telling hier in.

Waarom (meedoen met) een wespentelling?

We krijgen regelmatig de vraag waarom we de wespentelling organiseren. Daar zijn meerdere redenen voor:

  • Om inzicht te krijgen hoe het met de wespenstand in Nederland gesteld is;
  • Om mensen bekend te maken met de verschillende soorten wespen en de insecten die er op lijken; de ‘doen-alsof-wespen’;
  • Om mensen mee te geven hoe interessant wespen zijn.

Succes en bedankt namens de wespen!

Ontdek de wespensoorten in Nederland

Wil je alvast alles weten over de wespensoorten die je kan tegenkomen? Neem dan eens een kijkje op de pagina’s over de specifieke soorten:

Bron: Wespenstichting

Tags

bewustwordingWespensoortenWespenstandWespenstichtingWespentelling
Gerelateerde artikelen
Back To Top