Skip to content

Niet alles is goud wat er blinkt

13 september 20242 minute read

Na de restauratie van het exterieur van Raadhuis De Paauw is volgend jaar het interieur aan de beurt. Vanwege een talmend vorig college met Hart voor Wassenaar zijn de plannen hiervoor telkens vertraagd. Je hoeft geen helderziende te zijn om te weten dat kostenprognoses al snel achterhaald zijn en de plannen veel duurder gaan uitvallen dan wat 5 jaar geleden is begroot. Als gevolg daarvan dreigen we tegen een financieel plafond op te lopen in tijden dat we toch al de financiële broekriem moeten aanhalen.

De restauratie gaat niet € 12,3 miljoen kosten, maar wordt 28% duurder. Tel daarbij op de kosten van de sanering van de gemeentewerf en de tijdelijke huisvesting van het college en de ambtenaren die nu in het Raadhuis werken, dan wordt mijn vrees dat dit plan de € 30 miljoen gaat overschrijden mogelijk bewaarheid. Gelukkig heeft de wethouder gezegd dat alle kosten binnen het oorspronkelijke krediet zullen blijven, dus daar zullen we hem aan houden.

De gemeenteraad weet nog niet wat voor het toegekende bedrag precies gaat worden gedaan. Dat is niet ongebruikelijk, maar dat lijkt nu wel een probleem te gaan worden. Kunnen we de kosten wel goed in de hand houden? Lopen we met een oud gebouw niet op tegen iets dat niet is voorzien? De financiële bomen groeien nu eenmaal niet tot aan de hemel en het is niet alles goud wat er blinkt. De opdracht van de gemeenteraad aan het college voor herstel van het interieur van Raadhuis De Paauw was: sober en doelmatig. De plannenmakers lijken de wens te hebben om van alles in oude luister te herstellen. De vraag is echter of je alle zaken die verdwenen zijn wel moet terugbrengen. En van welk jaar ga je dan uit?

Ik ben van mening dat iedere mogelijke onder- of overbesteding direct aan de raad in een zo vroeg mogelijk stadium moet worden gemeld, vergezeld van een voorstel tot begrotingswijziging, zodat de raad tijdig kan ingrijpen. Overschrijdingen achteraf corrigeren in een Voorjaars- of Najaarsnota is naar mijn idee niet de bedoeling en in strijd met de actieve en actuele informatieplicht van het college ten aanzien van de gemeenteraad.

Ben Paulides, fractievoorzitter Democratische Liberalen Wassenaar (DLW),

www.democratischeliberalen.nl

Tags

Democratische Liberalen WassenaarGemeenteraadIngezondenWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top