Skip to content
Dr. Janko de Jonge + zijn dochter Nadine Daniela de Jonge. Fotocredit: PR

Kunst een stimulans voor Gezondheid; Sieraden en Fotografie bij Kunstgroep Wassenaar

Tom Rietveld
19 september 20244 minute read

Deze keer een expositie, anders dan anders. SIER-ART. Tien kunstenaars tonen de mooiste sieraden: Mariska Toetenel, Suzan Hidding, Nicola Heidemann, Diana Harteveld, Greetje Sieders, Monique Polman, May Bredt, Marlies van Velzen, Miho Bruin Hosokawa en Carolien Makovitz

Nadine Daniela de Jonge toont een aantal van haar bijzondere foto’s.

Dr. Janko de Jonge, neuroloog en kunstliefhebber, opent de expositie met een boeiende link naar Kunst en Gezondheid.

Waarom hebben ze u uitgezocht om deze tentoonstelling te openen?

Janko: ”Dat waren een aantal redenen. Ik ben Ik ben neuroloog. Gedragswetenschapper zou je kunnen zeggen. Kunstenaar Caroline is mijn schoonzusje. Een ook mijn dochter presenteert hier een aantal kunst foto’s. En dan vragen ze of ik dat wil doen. 

En dan wil ik het hebben over kunst en gezondheid. Dat is wel een interessant thema, dat steeds belangrijker zal worden.

Op 1 september is prof. dr. Tineke Abma benoemd tot bijzonder hoogleraar Kunst en Zorg. Er is toenemend bewijs dat kunst positieve effecten heeft op de gezondheid van mensen. Om te onderzoeken waaruit blijkt dat kunst de gezondheid bevordert. Dus we denken dat het zeker zo is. Dat je langer leeft en langer gezond blijft met kunst. 

Een drukbezochte opening. Fotocredit: PR

Dat is best lastig omdat kunst bijvoorbeeld in het Concertgebouw of Rijksmuseum toch vaak elitaire gebeurtenissen zijn. En we weten ook dat mensen die het minder goed hebben, dus sociaal een andere achtergrond hebben, dat die ook zeven jaar korter leven en tien jaar lang een slechte gezondheid. Dus wat is nu die kip- en wat is het ei-verhaal? Dat willen we wat handen en voeten gaan geven door zo’n hoogleraar te benoemen. 

Maar buiten dat zijn er natuurlijk al heel veel initiatieven, zoals het bezoek van CliniClowns bij kinderen een belangrijke rol vervullen bij de ziektebeleving, maar ook voor de pijnverandering en het beleven van hun behandelingen. CliniClowns komen nu ook bij volwassenen op de afdeling. 

In Groningen op de intensive care worden mensen begeleid met twee violisten. En die liggen korter op de IC en gaan eerder naar huis.

In Rotterdam is er een studiegroep van emeritus hoogleraar Hans Jeekel van het Erasmus Medisch Centrum. Die kijkt naar de invloed van muziek op de operatie en de periode daarna. Daar zijn nu vier promovendi mee bezig. Dan is er de hoogleraar Bas Bloem in Nijmegen, die Parkinson als aandachtsgebied heeft. Parkinson is een nare aandoening. Die mensen blijven ook heel lang in huis zitten. En ja, bewegen is heel belangrijk, voor iedereen natuurlijk.  Maar het blijkt dat als Parkinson-patiënten gaan dansen, ze actiever worden, dat ze ook minder medicatie nodig hebben. Dansen is een andere kunstvorm en van groot belang.

Het Van Abbe Museum in Eindhoven heeft een aantal interactieve programma’s voor mensen met niet aangeboren hersenletsel.  Met een groep lotgenoten en begeleiders beleven ze interactieve kunst. Die gaan voor schilderijen of beelden staan en die vertellen wat ze voelen, wat ze zien, dat doen ze met elkaar, leren van elkaar wat ze zien en dat prikkelt het brein. 

Best belangrijk dat kunst, gezondheid bevordert. De mate waarin, dat is nog lastig uitzoeken. Welk deel van het brein wordt dan geactiveerd en welke associaties heb je daarbij. En ja, kunst is natuurlijk een beleving. Het is een gewaarwording van zintuigen. Waarom ga je van het ene muziekstuk huilen en word je van het andere vrolijk.

De link van het onderwerp, zeg maar met gezondheid, is dat het heel goed is om met elkaar, als je naar een kunstobject kijkt of naar een sieraad of een foto er met elkaar erover het gesprek te voeren. Niet in jezelf te blijven hangen van wat vind ik ervan. Nee, wat zie jij nu? Wat ziet de ander erin? En waarom is dat dan? En wat voor beleving heb je erbij? Waardoor de beleving van kunst heel anders wordt dan wanneer je daar zomaar langs loopt. Daarom is naar een museum gaan met een gids die je daartoe uitdaagt een veel grotere beleving dan die je zelf zou hebben.”

Galerie in de Molen, Molenplein 10a in Wassenaar tot en met 13 oktober 2024

Openingstijden vrijdag t/m zondag van 14:00 tot 17:00 uur.

Tags

Galerie in de MolenKunstgroep WassenaarOpeningSier-artTentoonstellingWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top