Skip to content

Ondermijning van het democratisch proces met grote risico’s voor Wassenaar

27 september 20242 minute read

Na jarenlang gedoe met waarnemende burgemeesters, die ingezet waren om te bezien of Wassenaar nog wel zelfstandig kon blijven, waren wij in 2019 eindelijk zover dat er weer een kroonbenoemde burgemeester kwam, in de persoon van Leendert de Lange. Een aimabele en een kundige burgemeester die vooral tegenstellingen wilde overbruggen.

Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 kwam er na veel vijven en zessen een nieuw college met de VVD, Hart voor Wassenaar, Lokaal Wassenaar en GroenLinks. Het eerste wat werd gedaan was op de rem trappen voor zaken die al eerder besloten waren. Gelukkig kwam dat college door onderlinge ruzies al snel ten val. Gelukkig, ofschoon Wassenaar door dit gebeuren weer langs de rand van de afgrond ging voor wat betreft behoud van de zelfstandigheid.

Het nieuwe college, met daarin de langst bestaande lokale partij Democratische Liberalen Wassenaar (DLW), moest hard aan de slag om puin te ruimen en achterstanden weg te werken. Dat gaat inmiddels verrassend goed, ondanks de weerstand van de twee lokale partijen die nu in de oppositie zitten. Helaas missen deze twee partijen iedere constructieve insteek; men is gewoon bijna overal tegen. Zelfs bij onderwerpen die in de voorgaande periode door henzelf werden voorgesteld.

Maar het ergste is wel dat de twee fractievoorzitters van deze partijen iedere mogelijkheid aangrijpen om de raadsvergaderingen te verstoren. De vergaderingen duren onnodig lang en de kritiek gaat meestal niet eens over een onderwerp dat op de agenda staat. Hun insteek is het om het leven van de burgemeester – die tevens voorzitter is van de raad en van het college – zo zuur mogelijk te maken en zij denken daarmee, in het kader van hun verkiezingsstrategie, de kiezers naar zich toe te halen.

De coalitiepartijen gaan ondertussen stug door met het ruimen van puin en het nemen van goede besluiten. Dit tot grote woede van twee lokale oppositiepartijen. Daarbij is de burgemeester voor hen een schietschijf. Dit heeft niets meer met een democratisch proces te maken. Maar ‘Big Brother’, de Commissaris van de Koning, is wel ‘watching us’. Als de overige raadsleden deze querulanten nu niet weten te stoppen, dan komt de zelfstandigheid van Wassenaar in gevaar en hebben we niet langer een eigen, kroonbenoemde, burgemeester. Het is straks aan de kiezer om dit tij te keren en hun stem te geven aan constructieve partijen.

Ben Paulides, fractievoorzitter Democratische Liberalen Wassenaar (DLW),

www.democratischeliberalen.nl

Tags

Democratische Liberalen WassenaarGemeenteraadIngezondenWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top