Skip to content
Fotocredit: gemeente Gorinchem

Koninklijke onderscheiding voor Bert Biemans

1 oktober 20242 minute read

Bert Biemans, die zowel in Gorinchem als Wassenaar actief is geweest op het gebied van kunst en cultuur, ontving gisteren een Koninklijke Onderscheiding uit handen van burgemeester Reinie Melissant van de gemeente Gorinchem. Tijdens de opening van de tentoonstelling Bewonderenswaardig Meesterwerken uit de 17e en 19e eeuw werd Biemans benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Zijn jarenlange inzet voor het behoud en de promotie van kunst wordt hiermee op waarde geschat.

Stichting Gouden Eeuw Gorinchem

Biemans speelt sinds 2008 een belangrijke rol in het promoten van werken van Gorcumse schilders uit de Gouden Eeuw. Samen met enkele enthousiaste inwoners richtte hij de Stichting Gouden Eeuw Gorinchem op, waarmee twaalf schilderijen van deze Oude Meesters in bruikleen zijn gegeven aan het Gorcums Museum. Deze inspanningen dragen bij aan het behoud van cultureel erfgoed en maken het toegankelijk voor een breder publiek.

Ook actief in Wassenaar

Naast zijn activiteiten in Gorinchem heeft Biemans ook een grote bijdrage geleverd aan de kunstwereld in Wassenaar. Hij was betrokken bij tentoonstellingen zoals Kunst van de Buren in Raadhuis De Paauw, geopend door burgemeester Jan Hoekema van Wassenaar en burgemeester Henri Lenferink van Leiden, en Het Elan van de Nieuwe Haagse School in het Gorcums Museum, geopend door burgemeesters Hoekema en Piet IJssels van Gorinchem. Daarnaast sprak hij bij de opening van dezelfde tentoonstelling in Schilde, België.

Naast zijn werk als conservator heeft Biemans zijn kennis van kunst en kunstenaars uit de Gouden Eeuw gedeeld via lezingen, cursussen en mediaoptredens. Dit heeft bijgedragen aan een hernieuwde waardering voor de Gorcumse Oude Meesters. Zijn toewijding aan het behoud en de verspreiding van kunst heeft hem niet alleen in Gorinchem, maar ook in Wassenaar en daarbuiten grote waardering opgeleverd.

Tags

Bert BiemansGorinchemKoninklijke OnderscheidingWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top