Fotocredit: Coos Hübscher

Nauwelijks om aan te zien, wel gewonnen

Rick Wagner
4 oktober 20242 minute read

De Wassenaarse supporters, die in behoorlijk grote getale naar Roodenburg in Leiden waren getrokken, verwachtten, gezien de grote nederlaag van Roodenburg in de week hiervoor en het feit dat de Lagerberg Verhuisgroepformatie vorig seizoen nog derdeklasser was, een oppermachtig Blauw-Zwart dat met sprankelend voetbal de Leidse ploeg een ruime nederlaag zou toedienen.

Maar ja, we beleven allemaal in ons leven weleens een teleurstelling, dit was er één van.

Het begon vrij goed voor de Blauwen, hoewel Roodenburg in de tweede minuut een bijna niet te missen kans niet benutte. Maar een minuut later lag de 0-1 erin, prima aanval over rechts, voorzet Marnix Dijkhuizen en Bastiaan Hendriksen rondde koel af. Vervolgens hadden de Blauw-Zwarten een minuut of tien controle over de wedstrijd en leek het scenario van een ruime overwinning werkelijkheid te worden. Echter, al snel was de zuiverheid bij het passen verdwenen, de gretigheid werd minder en Roodenburg kreeg meer ruimte omdat Blauw-Zwart vooral veel terugspeelde op keeper Kas Vaneman, ook in situaties waarbij je net zo makkelijk een aanval op kon bouwen.

De thuisclub, door de grote nederlaag van vorige week met weinig zelfvertrouwen gestart, besefte dat er deze middag kansen lagen. Die terugspeelballen bij Blauw-Zwart veroorzaakten onrust, passes kwamen niet meer aan en Roodenburg nam meer het initiatief. Vlak voor rust leidde zo’n terugspeelbal bijna voor de gelijkmaker toen Kas niet snel genoeg kon wegwerken en de bal tegen een Leidse aanvaller aanschoot.

In de tweede helft werd het er bij de Lagerberg Verhuisgroepformatie niet beter op. Het team bleef onrustig aan de bal, gaf vooral op het middenveld veel ruimte weg, was slordig in de passing en de Leidenaren profiteerden daarvan. Er ontstonden een aantal malen hachelijke situaties voor het Wassenaarse doel, waarbij de Blauw-Zwarten steeds op miraculeuze wijze ontsnapten, ook omdat Kas Vaneman een paar maal knap redde. En dat terwijl Roodenburg een kwartier voor tijd met een man minder verder moest. Bastiaan Hendriksen kreeg vlak daarvoor, na één van de schaarse goede aanvallen over de vleugel, nog een uitgelezen mogelijkheid om de zege veilig te stellen, maar zijn kopbal werd door de Leidse goalie gekeerd.

Uiteindelijk bleef de 1-0 voorsprong behouden en was de opluchting groot, maar het voetbal moet echt beter. Supporters verwachten weleens teveel van spelers, maar de Blauw-Zwarten kunnen op alle vlakken echt beter dan dat ze deze middag in Leiden hebben laten zien.