Skip to content

Neem sentimenten over AZC serieus

De Vrienden van Wassenaar
4 oktober 20242 minute read

Heeft de landelijke discussie over ‘asiel’ ook Wassenaar bereikt? Lange tijd werd in het parlement en in de media Wassenaar afgeschilderd als voorbeeldgemeente. In ons dorp was geen verzet over de komst van asielzoekers en tegen de opening van een AZC. Er was ook geen hoogoplopend politiek en maatschappelijk debat. Een groot aantal vrijwilligers staat het COA bij in het opvangen en begeleiden van de vreemdelingen.

Daarbij speelt mee dat Wassenaar gewend is aan buitenlanders in zijn midden; niet alleen toeristen, maar juist ook expats die vanwege hun werk naar Nederland zijn gekomen en te vinden zijn in onze horeca, winkels, sportclubs, kerken en scholen. Die positieve grondhouding lijkt nu te veranderen. We zeggen met opzet ‘lijkt’, omdat het voorbarig is op basis van één negatief artikel in een landelijk dagblad en de recente kritische houding van een grote lokale partij te concluderen dat er sprake is van een ‘ommezwaai’ en afbrokkelend draagvlak. Het is wel belangrijk om eventuele ‘sentimenten’ die over het AZC leven met als gevolg een mogelijk afbrokkelend draagvalk onder ogen te zien en er constructief mee om te gaan, in plaats van deze te vermijden of ervan weg te kijken. Hierbij kan de politiek een belangrijke rol spelen. We doen een paar suggesties.

Er was sprake van een winteropvang en die liep redelijk probleemloos. Toen de opvang werd uitgebreid naar het hele jaar is daar in de openbaarheid geen politiek debat over in de gemeenteraad geweest. Ook niet over het toch wel forse aantal van circa 1000 voor een kleine gemeente als de onze. Dat hadden college en gemeenteraad beter wel kunnen doen en moet ook zeker gebeuren als in 2028 een verlenging van het contract met het COA aan de orde is.

Daarmee komen we op het punt van transparantie. Het valt te prijzen dat het college in Raadsinformatiebrieven de inwoners informeert over aantallen asielzoekers, samenstelling van de groep, hun verschillende status en de incidenten binnen en buiten het AZC.

Ga daar mee door en bespreek die in de Raad. Hoewel deze cijfers belangrijk zijn, betekent dat niet dat gevoelens en sentimenten die leven in de gemeenschap genegeerd mogen worden. Doe onderzoek daarna. Ga de straat op en peil de gevoelens, ervaringen en meningen onder inwoners en middenstanders en zoek dan naar oplossingen. Dit is nodig om draagvlak te behouden.

Tags

ColumnDe Vrienden van WassenaarWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top