Skip to content
Archieffoto. Fotocredit: Omniform

Project Versterking Dorpskern: Wat gebeurt er met de bomen in centrum?

17 oktober 20242 minute read

De werkzaamheden in het kader van het project Versterking Dorpskern zijn in volle gang, dat kan u niet ontgaan zijn. Zo worden er bomen verwijderd die elders weer terugkomen, maar soms lukt dat niet. Dan moeten de bomen worden gekapt. De gemeente krijgt hierover vragen van bewoners en geeft graag meer achtergrondinformatie. 

Meer groen in het centrum

Oude bomen weghalen doet de gemeente liever niet. Tenslotte zijn we zuinig op het groene karakter van ons dorp, ook in het project Versterking Dorpskern is nagedacht over meer groen in het centrum. Niet voor niets komen er 25 bomen extra in het centrum, met daarbij nog eens 3.000 vaste planten.

  1. Waarom zijn vier oude platanen in het centrum gerooid en niet verplaatst? 
    Het oorspronkelijke plan was om alle platanen te verplanten. Helaas bleek de situatie onder de grond anders dan verwacht. Er was een gevaarlijke situatie ontstaan door de vergroeiing van wortels met kabels en leidingen (gas, water, data en elektriciteit). De vier bomen moesten, uit oogpunt van veiligheid, alsnog worden gerooid. Twee platanen zijn verplant (afkomstig van de hoek Kerkstraat/Langstraat), evenals vier leilindes (Plein, Kerkstraat). Deze zijn tijdelijk geplaatst op de kwekerij van de gemeente en voor het nieuwe groeiseizoen worden ze op een nieuwe plek binnen de gemeente herplant. 
     
  2. Is er een kapvergunning aangevraagd voor het kappen van bomen in het centrum?
    Er is in 2021 een kapvergunning aangevraagd, in eerste instantie zijn deze bomen aangemerkt als te verplanten. In het geval van de platanen was een noodsituatie ontstaan, waardoor ze gerooid zijn. 
     
  3. Zijn er nog meer ongewenste verrassingen te verwachten tijdens de werkzaamheden?
    Voor zover nu is te overzien, worden er geen bomen meer gekapt. Wel moet erbij vermeld worden dat de aannemer in een eeuwenoude dorpskern bezig is. Kabels en leidingen staan op kaart, maar de praktijk kan soms net anders zijn. Onverwachte situaties tijdens het graafwerk zijn daarom niet uit te sluiten.
     
  4. Hoe gaat de gemeente deze tegenvaller compenseren? 
    Als er bomen gekapt moeten worden, dan plant de gemeente nieuwe, volwassen, bomen terug in Wassenaar. Deze bomen worden op een andere plek in het dorp geplant. Op dit moment wordt gekeken naar geschikte locaties. 
     
  5. Vragen over de werkzaamheden?  
    Elke donderdagochtend tussen 9.00 en 10.00 uur kunt u zonder afspraak binnenlopen op het informatiepunt van de aannemer Meeuwisse op Langstraat 61. Omgevingsmanager Lisa Peek is ook te bereiken via Langstraat@meeuwisse.nl.

Tags

CentrumplanGemeenteGroen in het centrumVersterking dorpskernWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top