Skip to content
Fotocredit: Hart voor Meijendel

Hart van Meijendel stelt provincie vragen over PFAS en effect op drinkwater en natuur

Stichting Hart voor Meijendel
19 oktober 20242 minute read

Dunea waarschuwt al enige tijd dat de bron van het drinkwater van Zuid-Holland, de rivier de Maas, steeds viezer wordt door PFAS-vervuiling, chemische lozingen en klimaatverandering. Dunea tapt rivierwater van de Maas en pompt dit in enorme hoeveelheden in duinvalleien van Natura 2000 gebied Meijendel & Berkheide, waar de bodem dient als zeef voor de zuivering van het rivierwater. Daarmee blijven PFAS in de bodem achter. Hart voor Meijendel is kritisch op dit proces en wil dat de provincie ook onderzoek doet naar de effecten van PFAS op de natuur en bodem.

Dunea vermeldt op haar website het volgende over PFAS: “PFAS is een verzamelnaam voor diverse chemische stoffen. PFAS zijn ‘forever chemicals’. Ze breken niet van nature af en laten zich slecht zuiveren. Dunea maakt drinkwater uit rivierwater. Een deel van de PFAS stroomt met de rivier ons land in, maar in Nederland neemt de hoeveelheid op de Maas nog met 50% toe. Dit komt door directe en indirecte lozingen vanuit industrie, afvalverwerking, huishoudelijk afvalwater en bestrijdingsmiddelen. Zeker als het lang warm en droog is, en lozingen onverminderd doorgaan, wordt de kwaliteit van de rivier steeds slechter. Als dit water de zee bereikt, stroomt het langs de hele Noordzeekust. Vooral in zeeschuim zijn de PFAS-waarden hoog. Vermengd met lucht waait dit het land op, als seaspray. Dunea onderzoekt in hoeverre en hoe dit de drinkwaterproductie beïnvloedt en streeft naar een verbod op PFAS en verscherpte eisen bij vergunningverlening en handhaving.”

Stichting Hart van Meijendel steunt de zorgen van Dunea over de effecten van PFAS op onze gezondheid. Blootstelling aan PFAS wordt in verband gebracht met dodelijke vormen van kanker, negatieve gevolgen voor lever en hart en immuun- en ontwikkelingsschade bij baby’s en kinderen.

Stichting Hart voor Meijendel maakt zich daarnaast zorgen over PFAS in de natuur: Meijendel & Berkheide is een Natura 2000 gebied met een groot aantal bijzondere en beschermde planten en dieren. Een bodem die voor eeuwig vervuild is, is bedreigend voor planten, dieren en uiteraard de mens. Stichting Hart van Meijendel steunt Dunea bij het aandacht vragen voor de bedreiging van de kwaliteit van het drinkwater, maar heeft Gedeputeerde Staten van de provincie Zuid-Holland in een brief verzocht om ook de effecten op de natuur en bodemkwaliteit mee te nemen.

Wilt u Stichting Hart voor Meijendel steunen? Donaties worden zeer gewaardeerd en zijn mogelijk via rekeningnummer NL61 ABNA 0110 8824 90.

Tags

DrinkwaterHart voor MeijendelNatuurPfasVragenWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top