Skip to content
Impressie herinrichting Wassenaarse Slag. Beeld: gemeente Wassenaar

Opknapbeurt Wassenaarse slag; raadscommissie praat vanavond opnieuw over strandvisie

Ellen Klaver-Asscheman
11 februari 20253 minute read

Dat het strand aan de Wassenaarse Slag een familiestrand moet blijven, daar is iedereen in Wassenaar het over eens. Maar met het oog op de toekomst moet er wel het een en ander gebeuren. De vorige strandvisie dateert uit 2006. Tijd dus voor een nieuwe versie.

“De bevolking in de Randstad groeit en dat vraagt om meer recreatiemogelijkheden die onvermijdelijk een druk op de natuur leggen,” aldus wethouder Laurens van Doeveren. “Daarom is een plan waarin we dit in goede banen leiden noodzakelijk.”  Via een enquête hebben Wassenaarders hun mening kunnen geven over de invulling van het plan.

Duinplein

Bij de rotonde aan de Wassenaarse Slag is een ‘Duinplein’ geprojecteerd. Hier komen onder anderen een vaste kleinschalige horecagelegenheid en een speeltuin. “De Wassenaarse Slag wordt daardoor ook buiten de zomerperiode aantrekkelijk voor bezoekers,” meent Van Doeveren.

Bestuurslid Bennema van de kustzeilvereniging is blij met de plannen om het strand kleinschalig te houden. “Geen jetski’s en motorboten, maar veilig zeilen, surfen en zwemmen.”

Maatregelen ten behoeve van de toegankelijkheid voor rolstoelen en het veilig maken van de toegangswegen worden toegejuicht, evenals de toezegging dat de huidige strandpaviljoens verzekerd zijn van hun standplaats.

Natuurbehoud

Soet Huijbregts van Nationaal Park Hollandse Duinen zegt blij te zijn met de strandvisie, waarin het aantrekkelijk maken van het gebied voor bezoekers zodanig is vormgegeven, dat de natuur beschermd wordt. “Er leven 700 verschillende soorten planten en dieren in dit natuurgebied en daar moeten we zuinig op zijn.” Zo worden er wandelroutes met een QR code uitgezet. Hiermee kan voorkomen worden, dat bezoekers het gebied extra belasten, terwijl ze toch kunnen genieten van de mooie natuur.

Parkeerplaatsen en gratis fietsenstalling

Maar niet iedereen is gelukkig met de strandvisie. Het echtpaar Scherpenhuizen is al 22 jaar beheerder van parkeerplaats ‘de Kuil’. Hun pachtovereenkomst wordt in 2027 niet verlengd, omdat de gemeente de parkeerplaatsen zelf gaat beheren. Het echtpaar voorziet problemen als alles elektronisch geregeld gaat worden. Te denken valt aan vandalisme, het aantrekken van minder gewenste elementen en filevorming, die ontstaat als de parkeerplaats vol is.

Wethouder van Doeveren is echter van mening dat door cameratoezicht en het elektronisch registreren van het aantal geparkeerde auto’s deze problemen beheersbaar zijn. Op de toegangsweg naar het strand wordt een elektronisch bord geplaatst. “Het aantal parkeerplaatsen voor auto’s  zal weliswaar met honderd plaatsen afnemen, maar er komt  een grote bewaakte gratis fietsenstalling bij. Door de fietsenstalling gratis te maken, willen wij stimuleren, dat bezoekers op de fiets naar het strand komen,” aldus de wethouder. “Er zal daarom  een verhuurpunt voor fietsen komen onder aan de Klip.” Wat dit alles mogelijk betekent voor de verkeersdrukte en parkeeroverlast in Wassenaar zelf is nog niet duidelijk.

Kosten en baten

De totale kosten van de strandvisie zijn begroot op ruim 5,2 miljoen. Daarin is opgenomen het achterstallige onderhoud van 2,8 miljoen aan het wegdek van de toegangsweg en de parkeerplaatsen, die voor het laatst in 1954 zijn geasfalteerd.

De gemeente heeft aan de hand van vergelijkend onderzoek met andere badplaatsen berekend, dat de parkeerinkomsten deze kosten en die van een toekomstbestendig strand kunnen dekken.

Vanavond bespreekt de raadscommissie Bestuur & Middelen opnieuw de visie voor de Wassenaarse Slag. Dat is een vervolg op de commissievergadering van 14 januari, toen het onderwerp ook al aan bod kwam.

Tags

RaadscommissieStrandvisieVisie de Wassenaarse SlagWassenaarWassenaarse Slag
Gerelateerde artikelen
Back To Top