Op 18-jarige leeftijd werd Nicolás Pesman in de Wassenaarse gemeenteraad gekozen. Hij was daarmee één van de jongste raadsleden in Nederland. Vanaf 16 jaar mag je in Nederland op de kieslijst geplaatst worden, maar pas vanaf 18 jaar mag je daadwerkelijk in de gemeenteraad.
Pesman had al vanaf jonge leeftijd interesse in debatten. “Ik weet niet waar dat vandaan komt”, vertelt hij. “Mijn ouders waren helemaal niet politiek geïnteresseerd en zij wilden me zelfs niet vertellen op welke partij ze stemden.”
Pesman, die zijn basisschool doorliep op de Herenwegschool en daarna naar het Adelbert College ging, organiseerde echter debatten op de middelbare school en won zelfs de debatwedstrijd met andere middelbare scholen.
Toen hij werd gevraagd voor de Wassenaarse politiek heeft hij zich, na uitgebreide bestudering van het partijprogramma, aangesloten bij Hart voor Wassenaar. Daar voelde hij zich als een vis in het water en heeft hij zich ingezet voor het jongerenbeleid. De skatebaan in het Geesbert van Barneveldpark, die zodanig in verval was, dat hij gevaarlijk was voor de skaters, wordt nu vanwege de inspanningen van Pesman opgeknapt.
“Ik heb de petitie, die jaren geleden al was ingediend, weer nieuw leven in geblazen”, aldus Pesman. ,,Maar dat ging niet over één nacht ijs. Steeds opnieuw bracht ik het in de gemeenteraad naar voren. Ik werd dan verwezen naar de commissie en dan weer naar een werkgroep. Ik dacht op een gegeven moment, dat ik aan de kant werd geschoven. Maar de aanhouder wint en uiteindelijk gaat het er toch van komen.”
Naast de skatebaan heeft Pesman ervoor gezorgd, dat het jongerencentrum ook in het weekend wordt opengesteld en pleit hij voor meer jeugdhonken (hangplekken) op plaatsen waar de omwonenden er geen overlast van ondervinden.
Als jong raadslid voelde Pesman zich vaak een eenling. Hij pleit er daarom voor, dat meer jongeren in de gemeenteraad komen. Maar ook ouderen zouden meer aan bod moeten komen. Nu bestaat de gemeenteraad hoofzakelijk uit mensen van de midden categorie.
Door de debatten in de gemeenteraad op Instagram en TikTok te zetten kregen vele Wassenaarders een veel beter beeld van wat er precies gezegd werd in de vergaderingen. De filmpjes werden duizenden keren bekeken. Een filmpje waarin partijgenoot Irma van der Marel spreekt over de asielzoekers kreeg zelfs 100.000 views.
“Zo krijgen mensen een goed beeld van wat zich in de politiek afspeelt en in welke context dingen gezegd worden. Dat ontbreekt er vaak aan in de verslagen, die mensen in de lokale krant lezen. Daardoor krijgen ze een vertekend beeld. Het is heel naar hoe bijvoorbeeld onze fractievoorzitter daar vaak onterecht wordt afgeschilderd,” aldus Pesman. “Ook nu wordt er een heel verkeerd beeld geschetst over het onderzoek, dat hij heeft aangevraagd naar de Wassenaarse Krant. Het bedrag, dat naar voren wordt gebracht is onzin. De ambtenaren doen gewoon wat er van hen gevraagd wordt, dat is hun werk. Het is de taak van de gemeenteraad controlerend op te treden en dat betekent dus, dat er zaken uitgezocht moeten worden als er een vermoeden is dat ze niet kloppen. ”
Pesman heeft zijn tijd in de Wassenaarse gemeenteraad goed besteed. Zijn voorzitterschap van verschillende commissies heeft hij uitstekend volbracht. Menigeen, die de vergaderingen volgde, was aangenaam verrast hoe deze jonge man zijn taak vervulde. “Het belangrijkste voor mij is dat ik er heel veel van heb geleerd,” concludeert Pesman.