Skip to content

Burgerberaad Wassenaar verdient erkenning én opvolging

S. Verhagen
26 mei 20252 minute read

De gemeenteraad koos er bewust voor een burgerberaad in te stellen rond het wegencategoriseringsplan – een krachtig democratisch middel om inwoners actief te betrekken bij beleid. Dat verdient erkenning.

Ook andere vormen van participatie zijn benut: zienswijzen, inspraak in commissies en gesprekken met de wethouder. Zelf nam ik vanuit het perspectief van natuur en leefomgeving ook deel aan gesprekken, waarbij openheid en eerlijkheid vooropstonden. De discussies waren soms stevig – en dat is juist een teken van betrokkenheid.

De wethouder verdient waardering voor zijn inzet, zoals bij het aanvragen van extra middelen noodzakelijk voor een zorgvuldig proces. Zoals een deelnemer onlangs in de Wassenaarse Krant schreef: er is nauwkeurig gewerkt door Moventem en deelnemers en de adviezen zijn zorgvuldig geformuleerd. Ook ik herken de zorgvuldigheid in de adviezen die het beraad heeft opgeleverd.

Twee adviezen springen eruit vanwege hun onderbouwing én het brede draagvlak. Het eerste advies stelt dat het behoud van flora en fauna als uitgangspunt moet dienen in het wegencategoriseringsplan (83% steun). Het tweede advies bepleit compensatie voor negatieve effecten op het ecosysteem bij verkeersmaatregelen (75% steun). Met andere woorden: beide adviezen zijn met 8 op de 10 stemmen aangenomen – een stevig draagvlak dus!

Deze adviezen worden ondersteund door andere voorstellen, zoals een maximumsnelheid van 30 km/uur op vrijwel alle wegen (59% steun) binnen Wassenaar en het actief stimuleren van fietsgebruik. Minder autoverkeer betekent minder uitstoot van fijnstof en microplastics – stoffen die schadelijk zijn voor gezondheid en natuur. Ook moeten we kritisch kijken naar oplossingen zoals verkeersdrempels, die juist extra fijnstof kunnen veroorzaken. Remblokken bevatten koper en bij het afremmen komen minuscuul kleine stofdeeltjes vrij wat bijdraagt aan extra uitstoot van fijnstof.

Een integrale aanpak is nodig. Het burgerberaad heeft precies gedaan waarvoor het is bedoeld: inwoners serieus betrekken en breed gedragen voorstellen opleveren. Laten we dit niet zien als het eindpunt, maar als het begin van zorgvuldig beleid.

De adviezen sluiten aan bij de opdracht die de gemeente zelf gaf. Nu is het aan de raad om te laten zien dat participatie meer is dan een verplichting – het is een essentieel onderdeel van beleid, vóór en mét inwoners. Dit is hét moment om het vertrouwen in de lokale democratie te versterken.

Pak die kans.

S. Verhagen

AVN en Duinbehoud

Tags

BurgerberaadIngezondenWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top