Skip to content
Events

Expositie ‘HEMELSE VORMEN’ in de Molen Wassenaar; Angel Luis De La Rosa & In Memoriam Brigitte Wawoe

Tom Rietveld
11 juli 20254 minute read
V.l.n.r.: Pascual Wawoe (zoon van Brigitte) Else van Dijk-Staats, Angel Luis de la Rosa, Paul Comenencia, Otto Altmann, (Voorzitter Kunstgroep) tijdens de opening van ‘Hemelse Vormen’ in Galerie De Molen. Fotocredit: PR

Van 6 juli tot en met 3 augustus 2025 presenteert de Kunstgroep Wassenaar een bijzondere dubbeltentoonstelling in de galerie in de Molen. De expositie toont sculpturen van Angel Luis De La Rosa Gonzalez uit Curaçao, naast een eerbetoon aan het veelzijdige werk van de in februari jl. overleden beeldhouwster en schilderes Brigitte Wawoe-Ziegler.

De tentoonstelling is een bekroning van een reeks exposities, waarin de symbiose tussen de twee kunstenaars tot uiting komt. Een ontmoeting met een gedeelde passie voor vorm, balans, materiaal en expressie in driedimensionale kunst.

‘De molen, waar ambacht, kunst en cultuur samenkomen’

Simultaan vertalen van Angel door Jessica Wawoe. Fotocredit: PR

Voorzitter Otto Altmann heette het publiek welkom in Galerie De Molen, “waar ambacht, kunst en cultuur samenkomen.” Hij gaf een warme introductie van pianist Alwin Toppenberger, die de middag muzikaal omlijstte. Geboren op Aruba en opgeleid in Leiden, is Toppenberger een gewaardeerd componist van tumba’s en Antilliaanse muziek.

Altmann benoemde met een glimlach het internationale karakter van de middag: “Brigitte was Duits, Angel komt uit Cuba, Alwin van Aruba, Gilbert Wawoe uit Curaçao en ikzelf ben een Anak Indo. Het dorp Wassenaar blijkt de navel van het universum.”

Daarna gaf hij het woord aan Else van Dijk-Staats, voormalig wethouder en waarnemend burgemeester van Wassenaar, en later ook wethouder van Financiën en Cultuur in Den Haag.

’Ik was op slag dol op haar’

Else Staats deelde haar eerste ontmoeting met Brigitte: “We stopten voor Huize Wawoe. En daar stond Brigitte, in werkkloffie en onder het stof, met sprankelende ogen. Ik was meteen dol op haar.”

Ze sprak over Gilbert Wawoe, die zijn vrouw letterlijk en figuurlijk alle ruimte gaf om kunst te maken. “Het huis werd haar atelier, van kelder tot nok gevuld met beelden, stenen en ideeën.”

Else verbond haar herinnering ook aan de geschiedenis van de Kunstgroep: “Als wethouder Cultuur had ik de molen in portefeuille. De kunstgroep Bianca – zoals die toen heette – zocht dringend onderdak. We wilden als gemeente graag helpen. Dat is gelukt. En zo komt vandaag alles prachtig samen: de familie, de kunstenaars, de molen, en het werk.”

‘Brigitte’s beelden zijn aaibaar’

Paul Comenencia, lid van de Raad van State, deelde zijn herinneringen aan zijn eerste kennismaking met Brigitte op Curaçao, eind jaren ’90. Zijn vrouw Diana zag in een beeld een duif, wat Brigitte – zonder voorkennis – bevestigde. “Dat beeld ging mee naar huis, samen met een uitnodiging om haar werkplaats bij de Tafelberg te bezoeken. Een vriendschap was geboren.”

Zijn verhaal was een ode aan de gelaagdheid van Brigittes werk: “Je raakt er niet over uitgepraat. Haar beelden zijn aaibaar. Ze roepen gesprekken op, tussen bezoekers, tussen partners. Op mijn werkkamer heb ik nog steeds een ‘mythologische bison’ van Curaçaos marmer staan. De doorzetter, noemde Brigitte hem.”

Comenencia besloot met een knipoog: “Wie nog geen beeld van Brigitte heeft: vandaag is de perfecte dag om te beginnen – met als extra voordeel dat u dan ook het werk van Angel de la Rosa leert kennen.”

‘Een plan van het universum’

Via een simultaan vertaalde toespraak door Brigitte’s dochter Jessica vertelde Angel Luis zijn persoonlijke verhaal. In 2012 stuitte hij op een krantenartikel over Brigitte’s werk. “Ik wist direct: dát wil ik ook. Ik bewaarde het knipsel als een soort amulet.”

Pas drie jaar later ontmoetten ze elkaar daadwerkelijk, bij een expositie in Galerie Alma Blou. Brigitte nodigde hem spontaan uit om samen te werken op de Tafelberg. “Vanaf dat moment,” zei Angel, “ontstond een vriendschap tussen twee gelijkgestemde zielen.”

Hun werk werd een samenspel van liefde, steen, inspiratie en symbiose. “Deze tentoonstelling is een eerbetoon aan die band. Hier zijn we opnieuw samen – in ‘Hemelse Vormen’.”

‘Haar kunst heeft een vijfde dimensie’

De slotwoorden waren voor Brigitte’s zoon Pascual, die zijn moeder herdacht als kunstenaar én als maatje. “Ze zag potentieel en diepte in mensen, met bijna naïeve nieuwsgierigheid. En die blik bracht ze ook in haar kunst.”

Hij sprak over Brigitte’s streven om kunst te maken die raakt: “Schilderijen in twee dimensies. Sculpturen in drie. Tijd als vierde. Maar de vijfde is emotie.”

“Dat je iets voelt, niet altijd benoembaar, maar je weet: dit is écht. Dat was haar magie. Deze tentoonstelling, gedeeld met Angel, is een gift.

Vooral daar op de Tafelberg waren zij yin en yang. Het is voor ons vanzelfsprekend dat deze nieuwe reis voor haar kunst hier, bij de Kunstgroep, begint.”

Hij sloot af met de woorden: “Bij deze verklaar ik de tentoonstelling geopend.”

De expositie Hemelse Vormenmet werk van Brigitte Wawoe en Angel Luis de la Rosa González is nog tot en met 3 augustus 2025 te zien in Galerie De Molen, Molenplein, Wassenaar.

Openingstijden: woensdag t/m zondag van 12.00 tot 17.00 uur.

Toegang is gratis.

Fotocredit: PR
Deel dit artikel
Gerelateerde artikelen

Geen reacties

Back To Top