Terwijl de herinrichting van het centrum in volle gang is, worden er nieuwe bakken gemetseld. Ze wachten op het juiste plantmoment om gevuld te worden met groen dat de identiteit van Wassenaar versterkt. Want achter iedere plant, boom en struik in het vernieuwde centrum zit een gedachte. Het is een doordachte vertaling van het karakter van Wassenaar die de unieke charme van ons dorp weerspiegelt.
Inspiratie
Het overkoepelende thema ‘Landgoed aan Zee’ is ontleend aan de structuurvisie, waarin Wassenaar wordt gepositioneerd als een groene en vitale gemeente die rust, natuur en erfgoed koestert. Die unieke combinatie is de inspiratie geweest voor het gehele ontwerp van het nieuwe centrum.
Wie straks langs de nieuwe beplanting loopt, herkent het meteen: dit is Wassenaar. De eiken, dennen en krentenboompjes doen denken aan de landgoederen en duinranden. Leilindes refereren aan het dorpse karakter van Wassenaar. En de bloemrijke vaste planten en siergrassen roepen juist het gevoel van het naastgelegen duingebied op. Droog, zanderig, natuurlijk. Maar ook gezellig en levendig, net als het centrum zelf.
Oud en nieuw
Het centrum blijft verbonden met zijn verleden door een aantal van de oorspronkelijke bomen in het centrum te behouden. Platanen en leilindes zijn gesnoeid zodat ze er weer jaren tegenaan kunnen en de veranderingen rondom hun wortels aan kunnen. Helaas konden enkele bomen niet behouden blijven en zijn ze verwijderd of verplant vanwege wortelproblemen, ligging bij leidingen of omdat ze niet pasten binnen de nieuwe inrichting. Maar er komen nieuwe soorten bij. Eiken, dennen, honingbomen en zelfs kersenbomen, die de biodiversiteit versterken en in elk seizoen iets bijzonders toevoegen.
Sfeer met Haagse School-details
De nieuwe bomen, planten en siergrassen krijgen een plek in ambachtelijk gemetselde bakken. Deze beeldbepalende ‘stapstenen’ verbinden de Langstraat met de Van Hogendorpstraat en de Luifelbaan. De bakken zijn van geglazuurde baksteen en verwijzen naar de Haagse School-architectuur, kenmerkend voor het centrum van Wassenaar. In deze stijl komen geglazuurde accenten regelmatig terug. De bakken krijgen ook houten zitelementen, zodat je even kunt uitrusten, een ijsje kunt eten of met elkaar in gesprek kunt gaan. Een subtiele toevoeging die bijdraagt aan de dorpssfeer van het centrum.
Hittestress en wateropvang
Het centrum krijgt meer bomen dan voorheen, waarmee wordt voldaan aan de zogenoemde 3-30-300 regel: zicht op 3 bomen vanuit elk huis, 30% schaduw op straat en binnen 300 meter toegang tot groen. Extra schaduw door de bomen en de nieuwe fontein zorgen straks voor meer verkoeling op warme dagen. Voor de afvoer van regenwater wordt het rioolsysteem uitgebreid met een aparte hemelwaterafvoer. Dankzij de goed waterdoorlatende zanderige ondergrond is het centrum van nature al goed bestand tegen zware regenval. Extra maatregelen zoals ondergrondse waterberging waren niet nodig.
Het groenontwerp doet meer dan alleen het centrum verfraaien. Het is een onderdeel van de vernieuwing die de Wassenaarse dorpskern klaarstoomt voor de toekomst. Het karakter van het dorp blijft behouden, terwijl de omgeving zich vernieuwt. Dus kijk deze zomer goed naar die lege bakken. Want binnenkort vertellen ze een groen verhaal. Het verhaal van Wassenaar.