woensdag 17 oktober 2018

K Kunst & cultuur

Nieuwe expositie in Galerie in de Molen

Wassenaar - Opvallende sieraden van de internationaal bekende Jet Mous, ruimtelijk werk van Dick van der Kooij in de trant van De Stijl en abstracte schilderijen van Egbert van der Does zullen een maandlang tentoongesteld worden in de Windlustmolen bij de Kunstgroep Wassenaar. Loop vooral eens binnen om deze tentoonstelling te bezoeken!

Egbert van der Does, vriend van Theo van Gogh, brak in de jaren ’90 door met het ontwerpen van schoenen. Deze schoenen zijn in een aantal Nederlandse musea vertegenwoordigd en in een diverse publicaties wereldwijd opgenomen. Tegenwoordig wijdt Egbert zich voor de volle 100% aan het schilderen. “Ik werk met olieverf op papier of linnen, vrij dun, omdat het lijnenspel – de penseelstreek op zich- voor mij belangrijk is. Ik werk vrij snel en geconcentreerd om mijn gedachten voor te blijven. De meeste van mijn schilderijen en tekeningen ontstaan dan ook in relatief korte tijd.” Zijn werk draagt een eigen signatuur. Geometrische en abstracte patronen komen sterk uit tegen de achtergrond van het witte papier. Bij andere werken wint het coloriet en zien we organisch vloeiend verlopende patronen uitwaaierend over het gehele schilderij. Textiel- en papierprints, Aziatische kunst en schilders die bewust verf gebruiken zoals Pollock en Appel inspireren Egbert van der Does.

Dick van der Kooij toont in de galerie ruimtelijke constructies van geometrische vormen, gemaakt van hout en karton en geschilderd in heldere kleurstellingen. Dick is sterk beïnvloed door de Leidse kunstenaar en oprichter van ‘de Stijl’ Theo van Doesburg. In 1929 schrijft Theo al dat kunst niet voortkomt uit de natuur, maar juist uit de geest, de innerlijke beleving van de kunstenaar. De kunst moet daarom ook niet op de realiteit- de natuur- lijken, maar juist abstract zijn. Dick’s werk gaat derhalve over luciditeit, ruimtelijkheid, vorm en kleur. In 2017 herdenken we ‘De Stijl” met Piet Mondriaan, Gerrit Rietveld en Bart van der Leck met grote tentoonstellingen in allerlei musea in Nederland. Ook dichtbij, in de Wassenaarse Galerie in de Molen kun je ervaren hoe ‘ De Stijl ’anno 2017 uitpakt!

Sieradenontwerpster Jet Mous toont in de galerie diverse sieraden van haar hand .”Sieraden zoals het woord al zegt, worden gebruikt om jezelf mee te sieren. Dat vind ik het boeiende van het ontwerpen van sieraden; je gebruikt ze voor speciale gelegenheden om er mooier mee uit te zien en te benadrukken dat het moment waarop je ze draagt bijzonder is. Je ziet ze niet over het hoofd en ze geven de drager een feestelijk gevoel.” De in Friesland wonende en werkende kunstenares is van oorsprong keramiste en wereldwijd bekend door haar uitgesproken krachtige kettingen, ringen en andere sieraden. Opvallend zijn haar kettingen van bone china porselein met parelmoer en platina luster bestaande uit broches verbonden met kettinkjes, op meerdere manieren te dragen. Ze maakt sieraden als kragen, kunststof bollen in allerlei kleuren, spiralen en met geometrische figuren. Een uitgelezen kans voor liefhebbers om deze kunstenares te ontmoeten en voor de komende feestdagen wat aan te schaffen.

Zaterdag wordt de expositie in Galerie in de Molen feestelijk geopend om 16.00 uur. Op zondag zijn Egbert, Jet en Dick ook aanwezig in de galerie. Zij vertellen dan graag iets over hun werk en het werkproces. U bent vrij om vragen te stellen aan de kunstenaars. De galerie is van donderdag t/m zondag geopend van 14.00 -17.00 uur.