Skip to content

RijnlandRoute ruïneert Wassenaars groen

16 mei 20122 minute read

“Een vierbaans snelweg dwars door de Wassenaars polders met een klaverblad bij Maaldrift is volstrekt onaanvaardbaar”, zo reageert Antoon Claassen, fractievoorzitter GroenLinks, op het besluit van de provincie om de RijnlandRoute ‘buitenom’ aan te leggen.” Gedeputeerde De Bondt heeft weer een nieuwe volzin aan het provinciale vocabulair toegevoegd: “De snelweg volgens Zoeken naar Balans Optimaal, zoals de officiële aanduiding nu luidt, is ‘toekomstvast’ in tegenstelling tot het alternatief dat onder de grond in een tunnel ligt”. Je moet maar op het idee komen, aldus GroenLinks.

“Sinds 177o kent Wassenaar het landgoed Zuidwijk, uitstekend geconserveerd en prachtig onderhouden, dat een vierbaans snelweg aan z’n voordeur krijgt, als het aan de provincie ligt, en de Leidse wijk Stevenshof zal niet langer uitkijken over de Wassenaarse polders maar op een dampende snelweg die voor fijnstof en lawaai zorgt”, voegt Antoon Claassen eraan toe. “Terwijl we de Ommedijkse, Stevenshofse, Zuidwijkse en Papewegse polders voorgoed in de geschiedenisboekjes kunnen bijschrijven. Met dank aan VVD’er Ingrid de Bondt. Schandalig gewoon.”

De universiteit van Delft heeft in een onderzoek aangetoond dat de Churchill Avenue, het tunneltracé, beter is voor de economie dan Zoeken naar Balans. Maar bij De Bondt is het precies omgekeerd. Zo blijkt ook uit een recente studie dat de Churchill Avenue robuuster is dan het tracé Zoeken naar Balans, behalve bij mevrouw De Bondt. Dus bracht de gedeputeerde haar poldertracé met overtuiging met de kleine aantekening dat het wel wat natuur kost. “Alsof het om een paar graspollen gaat”, zegt de strijdvaardige voorman van GroenLinks.

Churchill Avenue
“De provincie heeft het burgerinitiatief Churchill Avenue nooit serieus genomen, ondanks de door velen geroemde professionaliteit van het ontwerp”, aldus Antoon Claassen. “En de provincie heeft nu dit alternatief, een tunnel onder de stad Leiden in plaats van een snelweg door de veenweiden, met vaardige hand afgeserveerd. Onder valse voorwendsels.”

Gelukkig is de polder nog groen, aldus GroenLinks. De weg ligt er nog niet. De groene partij gaat dan ook alles uit de kast halen om de authentieke Wassenaarse polders te behouden.

Tags

GroenLinksRijnlandRoute
Gerelateerde artikelen
Back To Top