Skip to content

Antoon Claassen: “Financiële administratie Avalex lijkt nog immer chaotisch”

24 september 20122 minute read

Wassenaar – “Het nieuwe hoofd concern control van Avalex is al weer ontslagen”, zegt Antoon Claassen. Bovendien blijkt uit onderzoek van RTV West dat de financiële administratie van de vuilverwerker nog steeds niet in orde is. Avalex vreest dan ook dat de accountant straks ook weigert om de jaarrekening 2012 goed te keuren. “Ik begin me intussen wel af te vragen of het bestuur überhaupt nog enige grip op het bedrijf heeft”, vervolgt de GroenLinks voorman.

Miljoenenverlies
Vorig jaar bleek dat het afvalbedrijf met een miljoenenverlies kampte. Deloitte weigerde vervolgens een goedkeurende verklaring af te geven voor de jaarrekening 2010 en de jaarrekening 2011 trof eenzelfde lot. Het verlies is inmiddels opgelopen tot meer dan € 8 miljoen en gevreesd wordt dat het einde nog niet in zicht is. De directeur, die ontslagen is, vecht zijn ontslag aan en nu blijkt bovendien dat het bestuur het afvalbedrijf alsmaar niet onder controle kan krijgen. “En dan te bedenken dat de Raad vorige week besloot om € 80.000 in de bodemloze put van Avalex te storten, met de stem van GroenLinks en PvdA tegen”, zegt Antoon Claassen. “In totaal betalen de zes Avalex-gemeenten € 837.000 aan het afvalbedrijf.”

Avalex van de agenda
Met de interpellatie van GroenLinks en PvdA in de Raad van eind mei j.l. kaartte de fractievoorzitter van GroenLinks de interne chaos en het miljoenenverlies van Avalex aan. Ook kapittelde hij de verantwoordelijke wethouders, Van Dijk en Sanders, over hun stilzwijgen. “In juni 2011 wisten beide wethouders al dat er sprake was van een verlies van ongeveer 1,3 miljoen over 2010. Een verlies dat verder op zou lopen. In plaats van de Raad op de hoogte te stellen, zwegen de wethouders in alle talen. Erger, op voorstel van VVD’er Van Dijk werd Avalex van de agenda van Raad gehaald, die later die maand bijeenkwam.”

Geheim rapport
Ook de interpellatie van GroenLinks en PvdA leverde weinig op omdat beide wethouders zich bleven verschansen achter een geheim rapport dat overigens gewoon op het internet staat. De extra Raad, die beide progressieve fracties aanvroegen, moest afgelast worden omdat de VVD daar geen zin in had. “Die extra Raad moet er nog steeds komen”, aldus Antoon Claassen. “Ik ben benieuwd of we dan opnieuw twee zwijgende wethouders ontmoeten.” De Avalex-wethouder van Leidschendam-Voorburg is al afgetreden en ook zijn tegenvoeters in Pijnacker-Nootdorp moest zijn biezen pakken. Antoon Claassen: “Het zal me benieuwen hoe Wassenaar het eraf gaat brengen.”

Tags

AvalexGroenLinksWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top