Skip to content

Whatsapp je me straks even?

27 september 20122 minute read

Wassenaar – Binnenkort is de Van Dale weer een woord rijker. De app om gratis berichten mee te versturen, is zo populair dat gebruikers van de app het als werkwoord zijn gaan gebruiken: ‘whatsappen’. De officiële spelling van whatsappen is vanaf halverwege oktober terug te vinden in de elektronische update van versie 14.8 van de Grote of Dikke van Dale.

Normaal duurt het langer (gemiddeld drie jaar) voordat een woord in de Van Dale wordt opgenomen. De redactie van de Dikke van Dale heeft daar strikte regels voor. Eenwoord moet frequent voorkomen, het woord mag niet ‘eenzijdig’ toegepast worden (daarmee wordt bedoeld dat een woord dat alleen binnen een beroepsgroep gebruikt wordt, geen kans maakt om in de Van Dale te worden opgenomen) en het woord moet in verschillende bronnen terug te vinden zijn.

De redactie van de Dikke van Dale doorzoekt diverse (digitale) bronnen zoals tijdschriften, kranten, boeken en websites die toegankelijk zijn voor een groot publiek. Komt een woord vaak genoeg voor, in de diverse bronnen en langdurig: dan wordt het woord opgenomen in het woordenboek.
Zo zijn in de loop der jaren diverse nieuwe woorden (bv. twitteren en googelen) toegevoegd.

Doordat ‘whatsappen’ (dit is het hele werkwoord, ook wel het infinitief genoemd) nu een officieel woord is, heeft het ook een officiële spelling gekregen.
‘Whatsapp’en’ of ‘WhatsAppen’ zijn straks dus officieel fout. De vervoeging wordt als volgt: whatsappen, whatsappte, gewhatsappt.

Overigens is niet iedereen onverdeeld positief over deze verrijking van de Nederlandse taal.

Tags

TaalhoekWassenaarWhatsapp
Gerelateerde artikelen
Back To Top