Skip to content

Koorruïne-lezing door drs. Anne Schulte Nordholt

14 oktober 20122 minute read

Wassenaar – Donderdag 25 oktober om 20.15 uur is drs. Anne Schulte Nordholt te gast in de Koorruïne van de Dorpskerk in Wassenaar.

Wie was Hendrik Werkman? Hendrik Werkman was een Groningse kunstenaar die leefde van 1882-1945. Wij zien hem nu als kunstenaar, maar zelf zag hij zich als drukker, een ‘maker van druksels’. Hij was een ambachtsman, maar dan wel één die ver van alle kunstmodes een eigen stijl vond die wonderwel past bij die van zijn tijdgenoten van De Stijl, Mondriaan en van Doesburg en de hunnen.

Hij experimenteerde met vormen en kleuren, maar vond zijn ware vorm toen hij in de oorlog met een aantal vrienden De Blauwe Schuit oprichtte, een groep die gedichten en andere teksten, religieuze en wereldse, verzamelde en schreef en uitgaf met illustraties van Werkman.
Het beroemdst werd Werkman met de serie Chassidische legenden, die hij leerde kennen uit de verzameling van Martin Buber. Hoewel hijzelf niet joods was, spraken deze diepzinnige en kleurrijke verhalen hem juist in de oorlog bijzonder aan en hij legde al zijn creativiteit in het maken van afbeeldingen die de verhalen niet alleen illustreren, maar er een volwaardige tegenhanger van zijn.

Mw. drs. J. Schulte Nordholt is kunsthistorica. Zij verzorgt lezingen, rondleidingen en cursussen; haar specialisme is de kunsthistorie van 1870-1940.

De avond start om 20.15 uur en eindigt, met onderbreking van een koffiepauze, om 22.00 uur. Na afloop is er gelegenheid om, met een glas wijn, na te praten. De kosten bedragen € 7,50. Koffie en een glas wijn na afloop zijn bij de prijs inbegrepen.

Opgave: Marianne Karman, telefoon 070-5115705 (na 17.00 uur).
E-mailadres: karmanmarianne@gmail.com of via het contactformulier op de website www.pkn-wassenaar.nl

Tags

Anne Schulte NordholtKoorruïneWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top