Skip to content

Sinterklaas: goedheiligman of goedheilig man

27 november 20122 minute read

Wassenaar – Afgelopen zaterdag bezocht Sinterklaas Wassenaar. En nu nog een week en dan breekt pakjesavond weer aan. (Of is het Pakjesavond?) Menig huishouden zal het hoofd weer moeten breken over mooie surprises en goede gedichten, allemaal uit naam van de goedheiligman (of is het goedheilig man?).

Een mooi moment om ook eens uit te zoeken hoe het nou zit: moeten we goedheiligman aan elkaar schrijven of juist niet. Is pakjesavond met een hoofdletter, of juist niet.

Hoofdlettergebruik
Officiële feestdagen (zoals Kerstmis en Pasen) worden met een hoofdletter geschreven. Woorden die zijn afgeleid van dit soort feestdagen, worden met een kleine letter geschreven. In het Groene Boekje staat dat alleen de officiële namen van feestdagen een hoofdletter krijgen. Dus: Kerstmis, eerste kerstdag, kerst, kerstavond, kerstfeest, Kerstmis.

Dat betekent dat Sinterklaas (een eigennaam) met een hoofdletter geschreven wordt en sinterklaasfeest (een afgeleide van de eigennaam) met een kleine letter wordt geschreven.

Pakjesavond is geen officiële feestdag en dus is het met een kleine letter.

Goedheilig man of goedheiligman
Volgens de officiële spelling is het goedheilig man.

Bij het zoeken in het Groene Boekje en in de Van Dale vind ik alleen goedheilig, het woord ‘goedheiligman’ kom ik niet tegen. De Van Dale legt wel uit dat iemand een goedheilig man kan zijn. Conclusie: de officiële spelling is ‘goedheilig man’ (dus twee losse woorden).

Dat neemt niet weg dat veel mensen toch ‘goedheiligman’ schrijven, en dat is eigenlijk niet zo raar. De spatie tussen goedheilig en man hoor je niet als je het uitspreekt. En per slot van rekening spreken we ook over zakenman, tuinman en buurman…

Een sinterklaasliedje uit 1658 laat trouwens zien dat er ooit een nog andere schrijfwijze was: “Sinte Niclaes Bisschop, goed heylich man” (drie losse woorden).

Tags

SinterklaasTaalhoekWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top