Skip to content

Het miljoenentekort van de tunnel bij Den Deijl

3 december 20122 minute read

Wassenaar – “Wassenaar heeft de mooiste voetgangerstunnel van Nederland, hoor ik al direct na de opening afgelopen vrijdag”, zegt Antoon Claassen. “En de duurste”, laat de fractievoorzitter van GroenLinks er meteen op volgen. “In elk geval is er een tekort van € 1,8 miljoen”, vult PvdA-fractievoorzitter Pim van de Locht aan. “Feitelijk zelfs van € 2,8 miljoen omdat de de aanbesteding ongeveer € 1 miljoen lager uitviel dan voorzien.” De Raad is duidelijk in zijn wiek geschoten, vraagt zich bijna vertwijfeld af hoe het zó mis is kunnen gaan en begrijpt niet waarom het College niet eerder naar de Raad gekomen is om een aanvullend krediet te vragen.

Financieel moeras
“In februari heb ik het College het Den Deijl-rapport aangeboden over de grondaankopen rondom de oostelijke tunnelmond”, zegt Antoon Claassen. “Het rapport eindigt met de aanbeveling om bij grote projecten niet alleen projectmatig te werken, de projectadministratie goed bij te houden om versnippering te voorkomen en opnieuw de managementsrapportages in te voeren. Dat blijkt nu precies wat er schort.” Pim van de Locht: “Met het miljoenenverlies als resultaat. Als het College z’n werk had gedaan, hadden we nu geen sores. Niet alleen verkeerswethouder Dienke Dekker, ook wethouder Marc van Dijk van financiën heeft het er lelijk bij laten zitten. We horen steeds dat VVD’er Van Dijk financieel goed onderlegd is, nou daar blijkt dus weinig van. Bij het tunnelproject ontbrak zelfs een lijst van financiële verplichtingen, met als gevolg dat niemand enig idee van de financiële stand van zaken had. Onbegrijpelijk en onprofessioneel.”

Neerlands mooiste
Wassenaar mag dan Neerlands mooiste tunnel hebben, PvdA en GroenLinks zijn weinig ingenomen met het College. Pim van de Locht: “Waarom zijn de de eerst verantwoordelijke bestuurders niet eerder naar de Raad gekomen om een aanvullend krediet te vragen dan was er een heleboel ellende voorkomen. Nu heeft het College er vies bij laten zitten en zitten we met de gebakken peren.” Daar kan Wassenaar het dus mee doen. “Maar wat ons betreft, kan deze uitglijder niet zonder consequenties blijven”, besluit Antoon Claassen.

Tags

GroenLinksPvdAWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top