Skip to content

Is Marc van Dijk opgestapt als Avalex-penningmeester?

14 december 20124 minute read

Wassenaar – Wethouder Marc van Dijk blijft me verrassen”, zegt GroenLinks-voorman Antoon Claassen bedaard, “net zoals het College. Wat blijkt? VVD’er Van Dijk is vorige week afgetreden als penningmeester van Avalex en hij is en passant geheel uit het Avalex-bestuur gestapt. Zo weet zijn collega Fred Sanders te melden.

Wethouder Sanders is Van Dijk inmiddels in het dagelijks bestuur van Avalex opgevolgd, zij het niet als penningmeester. Zegt Sanders. “Dat is heel bijzonder”, vervolgt Antoon Claassen, “ik heb het College gevraagd hoe de vork in de steel zit. Wel, het College wil noch bevestigen, noch ontkennen dat Van Dijk is opgestapt en, zoals we van Van Dijk en het College gewend zijn, laten beide partijen de Raad onwetend. Daarom maak ik het maar publiek.” Gisteren blijkt Avalex-voorzitter Raimond de Prez, wethouder in Delft, ook te zijn opgestapt. Volgens Avalex heeft zijn Delftse collega Lucas Vokurka de voorzittershamer overgenomen. Dick Jense, wethouder in Rijswijk, is als Avalex-secretaris ook gesneuveld, weet GroenLinks.

Een College van alle windstreken.
Antoon Claassen: “De vraag is natuurlijk of het vuur wethouder Van Dijk te heet onder de voeten is geworden of dat hij de weg gewoon is kwijt geraakt – in het eerste geval is het interessant om te weten wat hem tot zijn vertrek genoopt heeft. Als hij al vertrokken is natuurlijk – dat laatste ontkent hij namelijk.” GroenLinks heeft het afgelopen voorjaar niet alleen het financieel debacle van Avalex publiek gemaakt en aan de kaak gesteld, de progressieve partij heeft bovendien tot twee keer toe een motie van wantrouwen tegen VVD-wethouder Van Dijk ingediend. “Hij kon nauwelijks een excuus voor het verlies van € 8,6 miljoen over z’n lippen krijgen, laat staan de eer aan zichzelf houden en vertrekken”, legt de fractievoorzitter van GroenLinks uit. De coalitiepartijen VVD, CDA en D66 schaarden zich om hun wethouder heen, maar nu is kennelijk het doek dan toch gevallen, zo weet wethouder Fred Sanders, en heeft Van Dijk in alle stilte de pijp aan Maarten gegeven en er als Avalex-bestuurder de brui aangegeven. Of niet dus. GroenLinks kan er geen touw meer aan vast knopen en heeft het College opnieuw om opheldering gevraagd.

Een onbestemde financiële injectie
In de laatste vergadering voor kerst krijgt de Raad een brief van het Avalex-bestuur voorgeschoteld waarin het zieltogende afvalbedrijf opnieuw om een financiële injectie vraagt – dit keer een injectie van een onbestemd bedrag. Het Avalex-bestuur wil dat de gemeente twee keer betaalt voor het ophalen en verwerken van plastic afval. “Curieus”, zegt Antoon Claassen, “twee keer betalen voor één endezelfde dienst terwijl het plastic bovendien geld oplevert in plaats van geld kost.” Moet ik aannemen dat Van Dijk, die op de website van Avalex overigens nog steeds als penningmeester staat genoemd, geen zin meer heeft om dat voorstel in de Raad te verdedigen, vraagt GroenLinks zich af. Immers nog maar een goede maand geleden heette het dat de burgers niets zouden merken van het miljoenenverlies. Toch zullen zij nu opnieuw moeten bloeden.

Niets is te gek
Wethouder Fred Sanders vertegenwoordigt nu Wassenaar in het dagelijks bestuur of niet natuurlijk en in het algemeen bestuur bestaat een vacature of niet. “Niemand die het weet”, besluit Antoon Claassen, “kennelijk is het College niets te gek. Dat geldt overigens ook Avalex zelf. In de laatste vergadering van het algemeen bestuur heeft prof. Bossert zijn vernietigend rapport over het zieltogende regionale afvalbedrijf toegelicht – de administratie en de financiën zijn niet op orde en de accountant geeft geen goedkeurende verklaring af, zoals GroenLinks het Wassenaarse College al eerder voor hield. “Wassenaarders, trekt u maar alvast uw portemonnee”, klinkt GroenLinks-voorman Antoon Claassen profetisch, “met dank aan VVD-wethouder Marc van Dijk.”

Tags

GroenLinksMarc van DijkWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top