Blauw-Zwart nog te wisselvallig

15 oktober 20123 minute read

Wassenaar – Dat was dus een interessante wedstrijd, daar in Noordwijkerhout. VVSB nog zonder puntverlies, de formatie van UTS Van der Geest & UTS Abbink in de achtervolging en de tegenstanders waren tot nu toe van een lager kaliber. Het ging dus om de vraag “waar staan wij op dit moment?”. Dat viel deze middag mee en tegen. Voor de rust een soeverein Blauw-Zwart, goed combinerend op het kunstgras en een verdiende 2-0 voorsprong. Na de rust onrust, binnen 7 minuten stond het alweer 2-2 en uiteindelijk een onnodige 4-3 nederlaag.

In de eerste helft was goed te zien dat de Blauw-Zwarters in potentie de beste ploeg van de afdeling hebben. Er werd bij vlagen goed gevoetbald, de linies sloten goed aan, de organisatie was prima en vooral voorin werd goed en snel gecombineerd. Dat resulteerde in de 15e minuut in een voorsprong, na een prima corner van Bas Conradi die door Jeroen Verhart feilloos werd ingekopt. En 10 minuten later, na een goede opbouw vanuit de verdediging, lanceerde Boy Houtman Rick Hogenboom en die rondde knap af. Geen vuiltje aan de lucht (0-2).

En dan de tweede helft: VVSB wordt agressiever, zet meer druk, de organisatie achterin en op het middenveld bij Blauw-Zwart valt weg en binnen 7 minuten is het 2-2. Dat is de wisselvalligheid: een helft oppermachtig met goed voetbal en dan ineens is de formatie van UTS Van der Geest & UTS Abbink de grip kwijt. Vooral in de achterhoede ontstaat onzekerheid, waardoor individuele spelers vaak in een lastige één tegen één situatie komen, die meestal een overtreding noodzakelijk maken om doelpunten te voorkomen.
Zo kon VVSB in de 23e minuut uit een vrije trap, rand strafschopgebied, zelfs de 3-2 scoren. Daarna kwamen de Wassenaarders weer beter in de wedstrijd en dan zie je onmiddellijk het voetballen weer beter worden en ontstaan er kansen. Uit één van die kansen scoorde Boy Houtman, via een individuele actie na een uitstekende pass van achter uit, knap de gelijkmaker (3-3). De uitvallen van VVSB bleven echter gevaarlijk, ook omdat de dekking niet altijd klopte. En vlak voor tijd werd dat Blauw-Zwart fataal. Diederik Heineken moest geforceerd ingrijpen (hij deed dat overigens door de bal te spelen), hij en zijn tegenstander gingen in het strafschopgebied naar de grond en de scheidsrechter zag daar, niet terecht, een strafschop in (4-3). Daar kan je dan verontwaardigd over zijn, maar het is nu eenmaal zo dat als je regelmatig aan de noodrem moet trekken, scheidrechters geneigd zijn om op een gegeven moment de bal op de stip te leggen. Je moet gewoon niet te vaak in zo’n situatie komen.

Conclusie: ik denk dat Blauw Zwart van alle teams in deze competitie het beste kan voetballen, maar de wisselvalligheid breekt de Wassenaarders in dit soort wedstrijden op. Potentieel kansloze tegenstanders ruiken dan ineens hun kans. Voorlopig maar richten op de tweede periode, op de ranglijst zijn de Blauw-Zwarters behoorlijk achterop geraakt.