Skip to content

Fietsend en joggend geniet burgemeester Hoekema van groen Wassenaar

17 mei 20136 minute read

Wassenaar – “Bedankt für die Blumen.” Bovenop de schelpengrot begroet een man burgemeester Hoekema uitbundig. Ik vermoed dat hij met die kreet refereert aan de kranslegging op de Schouwweg van afgelopen 4 mei. Zo te zien herkende hij Jan Hoekema al van enige afstand. En wie kent hem nou niet, onze altijd fietsende burgemeester?

De hermitage of schelpengrot
Burgemeester Hoekema en ik lopen door de hermitage, oftewel de schelpengrot op landgoed Backershagen. Hij heeft aangegeven dat hij dit een heel bijzonder buitenplekje vindt en dat graag met mij en andere Wassenaarders wil delen. “Het is één van de vele mooie plekjes in Wassenaar, maar dit plekje is me dierbaar, omdat ik hier wekelijks langs kom. In het weekend als ik aan het joggen ben, maar ook doordeweeks – zoals nu – als ik vanuit het Raadhuis op de fiets naar mijn afspraken in Zuid of Kasteel de Wittenburg ga. Het licht, het hoge groen, het gezang van de vogels, de heuvel begroeid met een deken van verschillende mossen: het is echt prachtig.”

Historie
De dorpskern van Wassenaar is eeuwenlang klein gebleven, maar de strandwallen tussen Den Haag en het oude dorp werden vanaf de 18de eeuw ontdekt door rijke edellieden, die in de omgeving mooie locaties zochten om een buitenplaats te laten bouwen. Zo veranderden de vlakke akkers en geestgronden langzamerhand in buitenplaatsen met riante omsloten tuinen. Zo ook landgoed Backershagen, het park in vroeg Engelse landschapsstijl, met beken, slingerende paden en heuvels. De landgoedeigenaren maakten er schitterende lusthoven van voor vertier met hun gasten. “De hermitage met stookplaats is in 1775 gebouwd. Zij had een decoratieve functie. Zoals je ziet, is het een kunstmatig aangelegde heuvel op een schiereiland, waarvandaan men uitkeek op de omringende omgeving. De grot was bekleed met slakken en waarschijnlijk gedecoreerd met schelpen, vandaar de naam. De gemeente heeft de hermitage in 2008 gerenoveerd, heel basaal; het geheel is niet verfraaid met schelpen, maar authentiek gebleven. Het is een van de vele objecten, die onderdeel zijn gemaakt van het beschermde dorpsgezicht. Ook de keermuur tegenover de theekoepel, verschillende gebedsbanken, grenspalen en hekwerken horen erbij.” Hoekema geniet niet alleen van het groen in zijn dorp, hij weet er ook bevlogen over te vertellen en waardeert de cultuurhistorische waarde ervan.

Hedendaags gebruik
Niet alleen over het verleden weet burgemeester Hoekema veel, ook over het hedendaags gebruik van de historische panden is hij goed op de hoogte. “De theekoepel is een heel bijzonder en in het oog springend gebouw, zowel vanaf hier als vanaf de Rijksstraatweg. Het is nu een rijksmonument en sinds 1978 wordt het particulier bewoond. In de periode dat ik in Leiden studeerde, had een van mijn mede-studenten daar zijn intrek ingenomen, anti-kraak – avant la lettre. Een mooiere plek is nauwelijks denkbaar”. We lopen verder. “Kijk, daar achter het hek, dat is de residentie van de Iraanse ambassade, een enorm stuk Iraans grondgebied midden in onze landgoederenzone. Zij hebben deze kapitale villa met aangrenzende grond – voorheen buitenplaats Wiltzangk – al in de tijd van de Sjah van Perzië gekocht.” Buitenplaats Wiltzangk ontstond nadat begin 20ste eeuw Backerhagen werd opgesplitst in een aantal kleinere buitenverblijven. De tuin is een representatief voorbeeld van de nieuwe architectonische tuinstijl uit deze periode.“ Fietsers en wandelaars weten de schelpengrot en omgeving goed te vinden, zeker in het weekend is het hier redelijk druk.” Zo ook op deze warme mei-middag. Een ouder stel zit in het zonnetje te genieten van hun picknick, verderop zijn twee jongens met een bal aan het spelen, een jonge vrouw is aan het fotograferen en regelmatig komt er een fietser voorbij.

De belofte van de dag
Als burgemeester maakt Jan Hoekema lange dagen. “Ik sta vroeg op en ga laat naar bed, heerlijk, zo zijn de dagen lekker lang. Het mooiste moment van de dag is voor mij de vroege ochtend, zo rond half zeven. De belofte van de dag, van alles wat nog komt! Vooral in het voorjaar, waar we nu zo lang op hebben moeten wachten, beleef ik dat intens, als de vogels ons wekken, het groen nog teer en pril is en de lucht je reukorganen prikkelt. Maar ook het zachte strijklicht van de avondschemering en een mooie herfstdag met slagregens vind ik heerlijk.” Niet alleen Backershagen en De Paauw heeft hij in zijn hart gesloten, ook het duingebied waar Wassenaar voor een derde uit bestaat, het strand, Lentevreugd, de omgeving van het Burchtplein, de Horsten, de oude dorpskern met het charmante volkstuintjes-complex en de hoge heuvel van Rijksdorp waar je heerlijk met je fiets vanaf kan sjezen, zijn plekken die hij weet te waarderen.

Dorps- en stadsmens
En al geniet hij van Wassenaar, is hij de trotse burgemeester van deze groene parel, Jan Hoekema houdt ook heel veel van de grote stad. “Ik vind het ook heerlijk om me in de drukte van de stad onder te dompelen, met de fiets naar de film, theater of kunstgalerie te gaan.” Wat dat betreft heeft Wassenaar gelukkig ook steeds meer te bieden. Niet alleen in de koude wintermaanden is er veel aanbod op cultureel gebied, in de lente en zomer is er een scala aan buitenevenementen, waarvoor de ‘voor- en achtertuin’ van het Raadhuis De Paauw een schitterend décor biedt. “Eind mei staat de voortuin van De Paauw een aantal dagen in het teken van het culinaire evenement ‘Eten bij de Burgemeester’, in augustus wordt er bij de vijver een Engelstalig toneelstuk opgevoerd, waar je met een laag bootje vlakbij kan komen. En als opwarming voor de grote tentoonstelling op het Lange Voorhout en het museum Beelden aan Zee in Den Haag komt er een imposant Russisch kunstwerk aan de voorzijde van De Paauw te staan.” En dit is nog maar een fractie van alle activiteiten die voor zomerse sferen in Wassenaar gaan zorgen.

Snelle en langzame fietsroute
Voor wie geen tijd heeft om van al dit moois te genieten, maar zich wel op de fiets van Leiden naar Den Haag of vice versa wil verplaatsen kan via de snelfietsroutes Velostrada en Via 44 – die op woensdag 15 mei officieel zijn geopend – aan zijn trekken komen. Wie wel het groen en de nostalgie wil opsnuiven – al is het maar voor even – verkiest net als burgemeester Hoekema de landgoederenroute.Elke keer als ik hier fiets, voelt het weer feestelijk.” Met die woorden springt burgemeester Hoekema op zijn fiets, op weg naar zijn volgende afspraak.

© Manon van Schaik

Gespot in Wassenaar

In ‘Gespot in Wassenaar’ gaat Manon deze lente, zomer en herfst op zoek naar Wassenaarders met een favoriete buitenplek of bijzonder buitengevoel in Wassenaar. Een bekend stukje of juist een geheim stukje Wassenaar. Een buitengevoel of -plek waar anderen even van mogen meegenieten. Heeft u zelf een mooi verhaal bij een bijzondere plek of buitenbelevenis, stuur dan een mail naar info@wassenaarders.nl.

Tags

GespotHoekemaWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top