Skip to content

Exotische en nostalgische klassieker taxiet door Wassenaar

4 juni 20137 minute read

Wassenaar – Terwijl mijn hond lekker aan het ravotten is met een aantal andere viervoeters op het grasveld voor Raadhuis De Paauw, zie ik een bont gezelschap arriveren. Een Indiase dame in een frisgroene saree, een man met een roodoranje tulband en nog twee andere heren stappen uit een zwarte oldtimer. Ze lopen naar het bordes, waar een fleurig aangeklede tafel met hapjes en drankjes staat en een klein gezelschap hen opwacht. Het is zondagmiddag, dit kan geen bruiloft zijn.

Oosters plaatje
Dichterbij gekomen, zie ik dat dit inderdaad geen bruiloft is. Marcel Franken wil mij wel enige uitleg geven.”Vandaag heb ik de eerste taxirit gereden met mijn Tikka Taxi – een originele Indiase Ambassador. Burgemeester Hoekema, de ambassadeur van India Ms. Bhaswati Mukherjee en de heer Singh, de man die mij met raad en daad heeft bijgestaan om deze auto vanuit India te importeren, heb ik net met de taxi opgehaald om dit feestelijke moment met vrienden en pers te vieren.” Als ik in de auto gluur, zie ik dat deze wel heel bijzonder is gedecoreerd met een schitterende turquoise velvet bekleding. Niet alleen de stoelen, maar ook het dashboard is bekleed met deze frisse, stijlvolle stof. De hemel en de deurposten zijn in dezelfde kleur en stijl, maar in een ander dessin, de bovenzijde van de achterruit is afgezet met een verfijnde bies met daaraan blauw fluwelen bolletjes en op de hoedenplank is een guirlande gedrapeerd. Op het dashboard prijkt Ganesha – de god met olifantenkop – die geluk brengt volgens de Indiase religie. Vanuit de speakers klinkt zacht Hindi muziek en ik ruik de geur van wierook. Een bijzonder mooi oosters plaatje, geheel in Bollywood-stijl op een zonnige Hollandse lentedag.

Een man en zijn auto
Marcel Franken is een groot liefhebber van Engelse oldtimers. Twintig jaar geleden heeft hij een Morris Minor uit Engeland geïmporteerd en is toen zijn bedrijf ‘Tea Traveller’ gestart. Hij organiseert al jaren met succes tea party’s in het hele land, op binnen- en buitenlocaties. “De Morris Minor heeft een groter broertje, de Morris Oxford. De productie van deze auto is midden jaren 50 van de vorige eeuw naar India verplaatst en hij wordt nu nog steeds in West-Bengalen geproduceerd. Hetzelfde model, maar technisch iets aangepast aan deze tijd. Tot begin jaren 90 was het in India een icoon op de weg en de trots van families die zich een dergelijke auto konden permitteren. Daarna gingen de grenzen open voor Amerikaanse en Japanse auto’s – en al is de importheffing gigantisch – de grootschalige productie nam drastisch af.” Ook anno 2013 rijden er nog steeds veel Ambassadors, zoals de Morris Oxford in India is omgedoopt. Veel overheidsinstanties rijden er in en je ziet ze nog heel veel als taxi. “Ik ben gefascineerd door Engelse klassiekers. Naast de Minor heb ik ook nog een klassieke motor, een Triumph Tiger. En nu dus deze originele gloednieuwe Ambassador.”, zegt Marcel, zichtbaar happy. In Engeland rijden ook een paar Ambassadors. In de Cotswolds verhuurt ‘Karma Kars Cotswolds’ een Ambassador voor trouwerijen en evenementen en in Londen heeft Tobias Moss een kleine taxionderneming ‘Karma Kabs’. Hij rijdt daar met vier geweldig kitscherige Ambassadors rond. “Zij zijn mijn inspiratiebronnen om in Nederland ook zoiets te beginnen. En zo is mijn zoektocht naar een mooie Ambassador begonnen.”

Een lange weg
En het werd een lange zoektocht. De importeur in Engeland gaf niet thuis, maar via zijn moeder kwam Marcel bij Singh in Den Haag terecht. Uiteindelijk bleef er maar een ding over, samen met Singh naar India op zoek naar een nieuwe Ambassador. “In India denken ze dat je gek bent. Welke westerling wil nu zo’n auto. Maar je ziet het aan de populariteit van de gerestylde Kever, Mini en Fiat 500, mensen houden van retro en de nostalgie die daaraan vastzit. In India had ik het geluk dat Singh wist welke wegen we moesten bewandelen én hij spreekt de taal. Zonder hem was het zeker een stuk lastiger geweest. Maar hier in Nederland had ik met heel andere obstakels te maken: de bureaucratie van ons landje en de Europese regelgeving. Op het vaste land van Europa is er namelijk geen enkele andere Morris Oxford/Ambassador, daardoor leek registratie bij de RDW absoluut onmogelijk. Ik zal je de details besparen, maar elke keer moest er weer wat worden aangepast. Het heeft er echt om gespannen of het allemaal zou lukken en het heeft enorm veel tijd gekost.” Maar deze positieve doorzetter heeft het voor elkaar en is nu de trotse eigenaar van ‘Amby’, zoals hij hem liefkozend noemt.

Taxi met cachet
Om een taxibedrijf te starten, moet je een flink aantal diploma’s halen, waaronder het chauffeursdiploma en taxi-ondernemersdiploma. Niet spannend en hoogdravend, maar wel verplichte kost. Marcel: “Ik heb gezorgd dat ik eerst de diploma’s op zak had, en daarna ben ik met het leukere werk begonnen.” Kosten noch moeite heeft hij gespaard om een unieke taxi met cachet te creëren. “Ik wilde een bijzondere bekleding en sfeer. Ik had de kleur turquoise in mijn hoofd, wilde het stijlvol en heb uiteindelijk voor een stof van Designer Guild gekozen.”, zegt een stralende Marcel. Sfeervol en stijlvol is het resultaat zeker.“Ik heb geen meter op mijn taxi, ik maak offertes en programma’s op maat. Wil je de Ambassador huren voor een trouwerij, een evenement, een zakenrit, een reclamespot, alles is mogelijk en dat inclusief chauffeur.” Ik vraag Marcel of er ook nog Indiase tea party´s komen? “Het heeft niet mijn eerste prioriteit, maar wie weet is er wel een kruisbestuiving mogelijk met de ‘Tea Traveller’. Ik ga natuurlijk ook door met het organiseren van high tea’s, daar zit mijn kennis en kunde. Morgen heb ik hier in de Prinsessetuin een kleine high tea. Ik mag me gelukkig prijzen dat ik op zo’n mooie groene plek mijn werk kan uitoefenen. Zeker in het voorjaar en in de zomer geven mijn klanten de voorkeur aan een high tea in de buitenlucht. Dat varieert van een tea for two tot aan een tea voor tweehonderd man”, zegt hij bescheiden.“Ik heb ooit een megalomaan plan gehad om het hoekpand op de Duinrellweg te kopen. Die straat – daar bij het dorpsplein en de kerk – heeft zo’n bijzondere en serene sfeer; het klinkerpad, het hoge groen en de prachtige panden. Ik zag het al helemaal voor me: een gezellige tearoom op de begane grond en in de tuin, en daarboven wonen. Het is niet doorgegaan, maar daar zijn andere dingen voor in de plaats gekomen.”

Gevoel van vrijheid
Op Marcels website staan twee uitspraken van Gandhi:´Wie zijn individualiteit verliest, verliest alles’, en `Wees zelf de verandering die je in de wereld wilt zien´. Het zegt alles over hoe Marcel in het leven staat. Een pionier, een reiziger, een ondernemer, die risico´s durft te nemen en doet waar zijn gevoel hem naar toe leidt. “Ik ben geen kantoormens, het maakt me gelukkig als ik op pad ben. Het geeft me een gevoel van vrijheid om zo te kunnen werken en leven. Daarom past Tikka Taxi zo goed bij mij.” Marcel nodigt me uit voor een Indiaas hapje en een drankje. Daar zeg ik geen nee tegen, en ik voeg me bij het kleurrijke gezelschap. Met z’n allen toasten we op Tikka Taxi.

© Manon van Schaik

38-kleiner

Gespot in Wassenaar

In ‘Gespot in Wassenaar’ gaat Manon deze lente, zomer en herfst op zoek naar Wassenaarders met een favoriete buitenplek of bijzonder buitengevoel in Wassenaar. Een bekend stukje of juist een geheim stukje Wassenaar. Een buitengevoel of -plek waar anderen even van mogen meegenieten. Heeft u zelf een mooi verhaal bij een bijzondere plek of buitenbelevenis, stuur dan een mail naar info@wassenaarders.nl.

Tags

Wassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top