Ga naar hoofdinhoud

“Even stoom afblazen bij Stoomtrein Valkenburgse Meer”

15 juli 20133 minute read

Wassenaar – Vrijdag 19 juli jl . sluiten de basisscholen ook in onze regio hun deuren voor zes weken zomervakantie. De rapporten zijn uitgedeeld. Even geen taal en rekenen meer, niet meer stilzitten in op je stoeltje in een warm lokaal. Een goed moment om er met de (klein)kinderen eens op uit te trekken. In de zomervakantie vertrekken elke dinsdag, donderdag en in het weekend in het Zuid-Hollandse Valkenburg (bij Katwijk) stoom- en dieseltreinen vanaf het splinternieuwe station in chaletvorm.

Stoom of dieselrit langs het meer
U kunt met uw (klein)kinderen een rit langs een deel van de oevers van het Valkenburgse Meer maken. Met een snelheid van amper 20 kilometer per uur trekt in de weekenden een klein, dapper en groen geschilderd stoomlocomotiefje puffend en fluitend zo’n drie tot vier rijtuigen achter zich aan. Op de dinsdag en donderdag wordt de trein getrokken door een stoom- of dieseltrein. Bij mooi weer zet het museum open rijtuigen in. Bij minder mooi weer zit u lekker beschut in de gesloten rijtuigen. Na een rit van zo’n 25 minuten komt u terug op het station en kunt u overstappen op een dieseltreintje die zo’n zeven “groene bakken” rijtuigen voortrekt. Dat zijn onderstellen van kipkarren waarop houten banken zijn gemonteerd die groen geschilderd zijn. Deze trein tuft u met een vaartje van 10 km/u naar de remise. U zit lekker in het zonnetje terwijl een verkoelend briesje voor wat verkoeling zorgt.

Op speelse wijze laten zij u en de (klein)kinderen kennismaken met al het materieel dat tot vijftig jaar geleden niet was weg te denken bij de aanleg van wegen, dijken en kanalen, in de turfwinning en de tuinbouw en niet te vergeten bij de vele steenfabrieken die ons land kende. Tientallen echte stoom- en motorlocomotieven, die na hun actieve loopbaan in de collectie van de Nationale Smalspoorstichting zijn gekomen, kunt u opgeknapt of zorgvuldig gerestaureerd van dichtbij bewonderen.

Oude techniek spreekt jong en oud aan. Welk kind weet nog steenkolen zijn? Hoe maak je eigenlijk stoom? Hoe werkt een stoomlocomotief? De vrijwilligers van het smalspoormuseum leggen het geduldig uit en laten de vuurkist zien om de warmte te voelen. Regelmatig klinkt ook de stoomfluit. Voor de kinderen is smalspoor toch al aantrekkelijk omdat de locomotieven op 70 cm smalspoor niet zo groot zijn. Op Disneyformaat om het eens populair te zeggen. De kinderen kunnen overal goed bij om alles te bekijken.

Kinderen mogen in het museum (als ze voorzichtig zijn) gerust met hun handen kijken. En als de kleine kinderen uitgekeken zijn, dan is er speciaal voor hen een houten treinbaan en elektrische LGB speelgoedtrein beschikbaar. Lekker languit liggend op de vloer kunnen zij nog nagenieten van hun rit met de stoomtrein. U kunt dan genieten van een lekker kopje koffie of thee.

Openingstijden tijdens de zomervakantie
In de zomervakantie staan de deuren vaker open:

Het museum is geopend op dinsdag en donderdag van 10.30 – 16.00 uur.
De stoom- of dieseltrein vertrekt om 11.30, 13.00 en 14.30 uur.

In het weekend is het museum geopend van 10.30 – 17.00 uur.
De stoomtrein vertrekt om 11.30, 13.00, 14.30 en 16.00 uur.

Het museum ligt direct aan de A44, afslag Leiden Zuid. Vanaf Amsterdam afslag 8 en vanuit Den Haag afslag 9.

Reserveren is niet noodzakelijk. Bij grote drukte rijden extra treinen. Voor meer informatie: raadpleeg de website www.smalspoormuseum.nl
Een treinkaartje dat tevens geldig is voor het binnen- en buitenmuseum kost € 7,00 voor volwassenen en kinderen/65+ betalen € 5,00. Houders van een vakantiepaspoort 2013 ontvangen korting op vertoon van deze pas. Het kaartje is de gehele dag geldig voor zowel het museum als de trein.

Tags

StoomtreinValkenburg
Gerelateerde artikelen
Back To Top